Krönika

Grå attityd

Ill: sxc.hu

Vem hade trott för bara ett år sedan att gamla skulle lyftas fram som något positivt? Inte bara som ett ideligen återkommande problem i vård- och omsorgssammanhang.

Nu tycker vi på Nyfikengrå att en ny grå attityd faktiskt börjar skönjas.

Vad sägs om den stora tidningens reportage häromdagen där ett antal kulturarbetare i 80-årsåldern beskrivs som aktiva och positiva personer, som lever sina liv i full fart framåt?

Eller det stora etermedieföretaget som på prov drar igång en separat radiokanal för 60-plussare? P4 plus heter den med programidén ”musiken du minns och rösterna du saknat”.

– Vi testar nu en digital kanal med ett programutbud och en musikmix som är tänkt som ett komplement till P4. De trogna P4-lyssnarna som är 60 plus hör ofta av sig med budskapet att de saknar ”sin musik” och att de vill höra mer av profiler som till exempel Ulf Elfving och Lisa Syrén, säger Dan Granlund, kanalansvarig.

Eller en av tevekanalerna som på bästa sändningstid visar en dokumentär om en hiphop-grupp från Nya Zeeland som består av seniora dansare i åldrarna 66 till 94 år – Hip Hop Eration.

Inget stoppar dem ens när de får chansen att delta i ett världsmästerskap i amerikanska Las Vegas. Pengar, sjukdomar – alla hinder övervinns – och de möts av den unga publikens jubel over there…


Life science = vetenskap för åldringar

Stora saker väntar oss runt hörnet. 1 juni presenterades fem ”strategiska samverkansprogram” av regeringen. De sägs ska bidra till att ”möta flera av de samhällsutmaningar Sverige står inför”.

Vilket beskrivs som nya sätt att bland annat bo, resa, leva och bevara jordens resurser. Ingen dålig programförklaring som täcker in det mesta.

En hel del av den här satsningen kan vi lite äldre hoppas få glädje av. Inte minst den del som kallas life science, där man vill få fram nya läkemedel, vårdmetoder och medicinsk teknik för klara en åldrande befolkning.

Tips för ett 70-årsparty

På Nyfikengrå har vi kunnat läsa om den banbrytande forskning som pågår i Sverige och USA.  Det är det första experimentet i världen som jämför olika typer av aktiviteter bland äldre för att se om vissa är mer effektiva än andra. De första resultaten väntas i höst.

Runt 130 000 1946:or passerar i år åldersstrecket 70 plus. Vad gör man av ett sådant tillfälle – drar något gammalt över sig eller slår till med festen FEST?

Inge Josephson gjorde det senare, och av dessa erfarenheter bjuder han nu på sina bästa partytips!

Mer av veckans innehåll: Hedvig Hedqvist har besökt en  utställning  på Dansmuseet som är ”en ögonfångare av flera dimensioner”, Judit Lukács har varit på Dramaten och sett en föreställning om en katt som ger tröst.

Allt detta och i vanlig ordning mer därtill!

Läs och begrunda

God läsning
önskar

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren