Natur, Upplevt

Gran en hälsingeö att upptäcka

Tordmular på Gran. Foto: Vilhelm Lindgren.

Hört talas om Gran? Alltså inte trädet gran utan ön Gran som är en dold liten pärla i Bottenhavet, en dryg landmil ut, nordost om Hudiksvall och syd om Brämön.

Själva råkade vi hamna där tack vare vänner som såg till att ta oss dit ut en av de vackra vindstilla dagarna i början av augusti.

Ön är ett naturreservat på 63 hektar och den mest isolerade längs hela hälsingekusten. Mitt på ön finns en gammal fyrplats från 1886 som inte längre är bemannad. Fasaden är klädd med asbestplattor, och växtligheten kryper inpå med obändiga röda vinbärssnår och mossklädda stengångar som det var länge sedan någon trampade dagligen på.

I en liten öppning i stenpiren tar man sig in och ut till hamnen. Foto: Ingrid Lindgren.

Spångarna gör det lätt att gå på upptäcksfärd på ön. Foto: Ingrid Lindgren.

Det är lätt att ta sig runt på ön från hamnen och det lilla fiskeläget som numera mest är tillhåll för sommarturister. Långa lättgångna gångar och spångar visar vägen ut till Själstugan (som fått sitt namn av de många sälarna i havet utanför, säl = själ) och fyrhuset i andra änden av ön.

Ett naturens eget mosshjärta. Foto: Ingrid Lindgren.

Man tror att Gran steg ur havet för drygt 2 000 år sedan. Ön är täckt av svallgrus och klapper och mitt på växter gammal och urskogsliknande barrskog som fick sig en rejäl knäck i stormen för några år sedan. De fallna träden ligger som ett jätteplockepinn lite överallt, och är en upplevelse bara det.

Tordmulekoloni

Längs stränderna finns ett fågelliv som måste vara ett eldorado för fågelskådare i alla åldrar.

Här finns Sveriges samtliga tre alkor, sillgrissla, tobisgrissla och tordmule. Dessutom häckar här labb, roskarl och mängder av andfåglar, måsar, trutar och tärnor.

Tordmular på matjakt i vattnet. Foto: Vilhelm Lindgren.

Själva fastnade vi en lång stund i viken där kolonin med tordmular höll till, och på andra sidan ön hamnade vi mitt i en skränande måsskock som sannolikt attackerades av en havsörn. Men örnen lyckades vi inte få syn på, och efter en stund lugnade skocken ner sig.

Inte heller såg vi några sälar på norra ön, där vattnet utanför är sälskyddsområde och en av länets viktigaste platser för gråsäl.

Heldagsutflykt

Vi hade tur som kom till Gran med våra vänner och deras båt. Den som inte har samma tur kan haka på en heldagsutflykt som ordnas av Nordanstigs kommun.
Varje tisdag och torsdag under sommaren går båten från Sörfjärden på fastlandet. I priset 600 kr ingår förutom båtresan på 30 minuter en guidad tur på ön, lunch och fika.

Foto: Ingrid Lindgren.

2 Kommentarer

  1. Monika Olin Wikman

    Det känns som att själv få vara där, uppleva fågelliv och natur, en sådan unik plats. Tack för berättelse och fina bilder!

  2. Helena Isaksson

    Intressant upptäcktsmål!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren