Ätit & druckit, Livsstil

Gräslökstorsk

Torsk med gräslök. Foto: Jurek Holzer.

Får man äta torsk? Svar: ja, om ni får tag på någon.

Det är som bekant ont om torsk i våra vatten. Därför försöker myndigheterna rädda torskbeståndet i Östersjön genom att införa helt nya regler för fritidsfisket. Från och med årsskiftet får bara fem torskar fiskas per person och dygn. Under lekperioden i februari och mars är det bara tre torskar per dygn och person som gäller. Dessutom halveras fångstkvoterna för yrkesfisket i mest hotade, västra torskbeståndet.

Helt nödvändiga inskränkningar, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht till Sveriges Radio. Han var med och förhandlade fram de nya kvoterna hos EU-kommissionen i Luxemburg i höstas.

På den norska sidan är det däremot gott om torsk eller skrei som just denna fisk kallas av norrmännen. Varje år mellan januari och april kommer skreien till nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen från Barents hav ger fisken ett kött som är muskulösare, fastare och vitare än vanlig torsk – det är den förvandlingen som gör att torsken blir skrei. Det handlar om omkring 500 miljoner torskar som ger sig iväg för att leka kring framför allt Lofoten.

De smarta norrmännen vill gärna sälja mycket skrei till oss och har därför uppfunnit Skreifestivalen. Den började i januari och innebär bland annat att diverse Stockholmskrogar erbjuder olika varianter av skrei på tallriken.

Eftersom jag gillar torsk och skrei gör jag ett besök hos närmaste fiskdisk och inhandlar ett par lagom stora filéer. Sedan bestämmer jag mig för ett slags grundläggande behandling av maträtten vilket innebär minimum arbete och maximum smak. Därför steker jag filéerna snabbt i en blandning av rapsolja och smör, pressar lite citronsaft, saltar och pepprar. Jag lägger fisken på tallriken tillsammans med ett par ångkokta potatisar och häller skyn från stekpannan över fisken. Till sist strör jag rikligt med klippt gräslök över och dekorerar med en citronskiva.

Musik i köket: Ray Charles – I can’t stop loving you

2 Kommentarer

  1. Ulla Orring

    Så bra att det finns fiskälskare! jag gillar fisk och ditt recept blir bra. det enkla är det godaste – förutsättning att råvaran är att råvaran är färsk och fin.
    Tack för dina recept som jag läser varje vecka

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren