Livsstil

Gratinera mera

Gratäng på rotselleri serverad med viltskav och lingon. Foto: Jurek Holzer

En lagom stor gratäng i kylen kan vara grunden till flera olika måltider. Kombinera bara med kött, fisk eller en enkel sallad så slipper du planera långt i förväg. Gratängen klarar en veckas kylförvaring. Frågan är förstås hur många gånger familjen klarar att äta samma sak. Om de skulle börja gnälla är det bara att frysa in resten i portionsbitar.

Sellerigratäng
4 – 6 pers

0,5 rotselleri
1 morot
1 rödlök
2 dl crème fraiche
1 dl riven Västerbottensost
färsk timjan
svartpeppar
salt

Sätt ugnen på 200°. Riv selleri, morot och ost grovt. Hacka löken. Blanda rotsaker och lök i en stor skål.
Rör i crème fraiche och kryddorna. Fyll en smord ugnsfast form med röran. Riv ost över.
Grädda i 25 – 30 minuter (gäller varmluftsugn).

Musik i köket: Bob Marley – Redemption song

2 Kommentarer

  1. Gunilla Karlsson

    Hur är det med mängderna i receptet? 0,5 rotselleri, 1 morot, 1 lök i ett recept för 4-6 personer. Låter snålt.

  2. Rotsaker varierar rätt mycket i storlek. En rotselleri kan vara en ganska stor grej. Den jag hade räckte. Samma sak gäller moroten. Allt beror på hur mycket man vill äta. Det här var tänkt som ett tillbehör. Vill man äta mer är det bara att laga mer mat.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren