Livsstil

Gratisätarnas pastasås

Tagliatelle med skinksås. Foto: Jurek Holzer.

Den stora mataffären här i förorten är ett gratisätareldorado på fredagseftermiddagarna. Man går dit och provsmakar ihop en hel lunch eller fika. Det är däremot sällan en sådan provsmakning resulterar i ett köp av varan. Under en av shoppingrundorna fick jag i mig en tugga av en skinka från Mallgårds rökeri på Gotland. Den var flatrökt på al- och äppelträ och smakade helt fantastiskt. Jag blev så förtjust att jag köpte en bit som var alldeles för stor. Efter att ha ätit ett större antal skinksmorgåsar blev jag tvungen att använda upp resten av den goda skinkan i en pastasås. Härmed tillägnas pastarätten alla gratisätarna i vår mataffär (inklusive undertecknad).

Tagliatelle med rökt skinksås (för 2 personer):

125 gr rökt skinka

1/2 rödlök

2 dl lätt crème fraîche

1 msk kycklingfond

1 msk Noilly Prat (eller annan vit torr vermouth)

rapsolja

persilja

svartpeppar

ev salt

6 – 8 nystan tagliatelle

parmesan

Strimla skinkan, hacka löken och persiljan. Fräs lök och skinka i oljan i en djup stekpanna, tillsätt crème fraîche, rör om. Tillsätt kycklingfond, rör om. Häll i en skvätt Noilly Prat, rör om.

Under tiden kokar du pastan (7 min).

Låt såsen småputtra en stund, sila pastan och lägg den i stekpannan, rör om och låt den suga åt sig såsen.

Garnera med persilja och hyvlad parmesan.

Musik i köket: The Avett Brothers – No hard feelings

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren