Livsstil

Gravad och grillad lax

Gravhalstrat. Foto: Jurek Holzer

Det här är mera en matlagningsidé än ett komplett recept. Först av allt vill jag slå fast att användandet av margarin i sås hollandaise borde göras straffbart i svensk lag.

Vodkagravad grillad laxfilé med brysselkål och sås hollandaise

Börja med att grava laxen. Använd gärna Dittes konjaksgravade lax men byt gärna ut konjaken mot vodka.

Skär  sedan ut två rejäla bitar av den färdigravade laxsidan. Det är dem du ska grilla.

Gör i ordning såsen. Använd den gamle mästaren Escoffiers klassiska recept från matklubben.se. Låt den stå kvar i vattenbadet.

Ångkoka brysselkålen i 5 – 10 min.

Hetta upp en räfflad grillpanna med en klick smör i. Grilla laxbitarna runt om (det ska gå fort), droppa över citron. OBS krydda inte – den gravade laxen är redan kryddad.

Lägg upp laxen ovanpå brysselkålen, droppa sås hollandaise över.

Jag serverade tomathalvor till som jag grillade samtidigt med laxen.

Eventuellt kan ett gott bröd eller en brioche ingå i måltiden för den heliga kostcirkelns skull.

Prosecco är min favorit bland mousserande viner och passar utmärkt att dricka till (inte bara på nyårsafton).

Musik i köket: Leonard Cohen – Anthem

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren