Livsstil, Tittat

Gripande historia om hyckleriets Teheran

Teheran tabu är en vackert animerad film. Att spela in en film i Iran var omöjligt.

Teheran tabu

Att spela in en film om det politiska och religiösa förtrycket i Iran i Teheran är en omöjlighet. Regissören och manusförfattaren Ali Soozandeh, född och uppvuxen i Iran, tyckte inte att Marocko eller Jordanien gav den rätta känslan heller.

Eftersom han är animatör bestämde han sig för att göra Teheran tabu som en animation med så kallad rotoscoping-teknik. Det blir en målad film som trots allt är väldigt realistiskt. Animationen är mycket vacker och skickligt gjord.

Filmen handlar huvudsakligen om Zarah, Babak, Donya och Pari och de svårigheter som de utsätts för i Teheran, en stad styrd av förbud och religiösa lagar men där det under ytan pågår något helt annat.

Där finns korruption, prostitution, otrohet och droger som på många platser i världen. Pari, vars man sitter i fängelse. tvingas sälja sig till en hög domare för att få någonstans att bo. Med sin lille son vid sin sida ser hon ingen annan utväg.

Bilden av hyckleriet och dubbelmoralen är upprörande och hemsk. Donya är förlovad och på väg att gifta sig och är livrädd att hennes förlorade oskuld ska upptäckas.

Det som förenar huvudpersonerna i denna gripande och på samma gång förfärande historia är deras kamp för att leva och vägran att låta sig kuvas trots det extrema förtrycket framför allt mot kvinnorna.

Teheran tabu är 2018 års val i projektet SCOPE100, projektet där 100 filmälskare röstar fram en film som får svensk biografdistribution genom Folkets Bio.

Animerat drama.

Manus och regi: Ali Soozandeh.

Röster: Elmira Rafizadeh, Zar Amir Ebrahimi, Arash MArandi med flera.

Premiär fredag 29 juni.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren