Har du begåvats med barnbarn kanske du får nöjet att ta hand om dem några dagar eller till och med veckor under sommaren? Kanske funkar det galant? Inga problem med sysselsättningen? I så fall behöver du inte det här dyra nöjestipset..

Tälja barkbåtar, va?

Jag har dock en känsla av att den uppväxande generationen säg mellan 5 och 15 har svårt att skapa sina egna sysselsättningar. De (liksom många av deras föräldrar) är så beroende av paddor och telefoner att analoga aktiviteter har svårt att konkurrera.

Särskilt svårt blir det på en skärgårdsö där möjligheterna är begränsade och kräver lite extra fantasi… Och det duger inte att föreslå skattjakter, leka lagård av kottar och tändstickor eller tälja barkbåtar.

Nej, när ungarna börjar klättra på väggarna måste man ta till storsläggan. Vad smäller då högst? Jo, i det här fallet en tur till Gröna Lund i Stockholm. Och visst har man lovat så har man.

Minns att jag och brorsan sparade ett helt ett år på 50-talet för att kunna gå dit. Sådan framförhållning finns inte på kartan i dag.

Fritt inträde

Så lovat, sagt och gjort. Jag tar det nytankade kontokortet och barnbarnet och så kör vi! Det börjar rätt bra – gratis inträde från 65. Där tjänade jag 115 kr som 8-åringen åkte på i inträde. Yippee!

Åkremsan dyr men ”lönar” sig.

Sen är det åkremsa eller kuponger? Ska du ha något utbyte för din egen del och inte bara stå och glo så måste du hänga med själv på en del. Åkremsa runt handleden ”lönar” sig, men kostar 330 kronor (köper du kuponger kostar de 20 kr styck och det går åt runt 3 st på de häftigaste attraktionerna så 330 kr kommer du snabbt upp i).

Med remsa är det bara att åka på. Så, innan vi ens kommit innanför grindarna är vi uppe i 775 kr. Yeah! Sen rullar det på snabbt.

Lillgrönan öppnar kl 10 och det är smart att vara där då för att slippa köerna. Här har du säkert inga problem med att våga åka de småttinganpassade attraktionerna även om lilla Fritt fall ändå ger lite sug i magen.

Skrattkammaren – alltid lika kul

Kl 11 öppnar hela Grönan med de riktigt häftiga grejerna: Jetline, Ikaros, Fritt fall, Insane, Tilt, Eclipse m fl.

Nu tuffar det till sig om du vill hänga med.

Men du kan alltid skylla på benägenhet för yrsel, höjdrädsla eller nåt annat… Det är rusning över till den stora delen av nöjesfältet när det öppnar och även då är det bra att vara med från början om du vill hinna med så mycket som möjligt innan det köar till sig.

Med det 12-åriga barnbarnet blir det nu ingen pardon. Efter Jetline berg- och dalbanan sex gånger och Uppskjutet (60 km i tim rakt upp 30 m) lika många sitter magen någonstans i örontrakten alternativt i knävecken…. Fast med ett leende, trots allt…

Kärlekstunneln lugnt och fint för de yngre.

Det är lugnare med 8-åringen: Lustiga Huset är exakt sig likt sen jag var där senast för 60 år sedan, liksom Kärlekstunneln. Även Blå tåget, numera Spöktåget, är sig märkligt likt. Skrattkammarens speglar är oföränderliga. Och en karusell är alltid en karusell… Men Eclipse, karusell 121 meter upp, det går bara inte…

Kontosaldot sjunker snabbt

Ja, och så springer vi runt i cirklar (min stegräknare visade på 10 km och 9 500 steg en av dagarna) och jagar de kortaste köerna. Däremellan är det käka thai och äta sockervadd och godis…

Det är när barnen vill börja testa de olika stånden som pengarna börjar rulla: kasta bollar 20 kr, ta lotter 25 kr, spela på chokladhjulen, minst 25 kr, skjuta prick 20 kr.

Alla vill komma hem med något.

Alla vill ju komma hem med något: helst en nalle, jättekartong med choklad eller nåt annat (och det vet arrangörerna). Så man får hålla på tills det åtminstone blir ett tröstpris… Det kan bli hur dyrt som helst…

Efter sex timmar är jag som 71-åring rätt mör och har tappat kontrollen över pengarullandet.

På bussen och båten hem summerar 12-åringen och jag dagens övningar:

 • Inträde 1 115 kr
  Inträde 2 (jag) 0 kr
  2 åkremsor 660 kr
  Skjuta, lotta, spela, kasta 430 kr (kan bli hur dyrt som helst eller inte alls)
  Äta 285 kr
  _____________________________________
  Summa 1 490 kr (exklusive resor)

Summa summarum – inget billigt nöje detta särskilt inte multiplicerat med antalet barnbarn….

I dag är det väl vi pensionstagare och inte barnen som får spara för att ha råd med detta nöje för våra små älsklingar. Men det är ändå faktiskt förvånansvärt kul om du släpper loss lite…

Nu återstår att testa Kolmårdens berg- och dalbana som lär vara något i hästväg. Vi ses där!

Hjärtliga sommarhälsningar från en något yr farfar….