Krönika

Grundstenen måste vara ordet NEJ

Ill: commons.wikimedia.org

Me too, sa någon. Och sedan small det till.

Det verkar faktiskt som om det smällde allra högst just i Sverige. Landet som framgångsrikt jobbat på sitt rykte som jämlikhetens högborg, men som också låtit tala om sig som landet där flickorna är både vackra och hyggligt medgörliga.

Den där snygga ytan har just spruckit, på alla möjliga och omöjliga ledder. För det visar sig att de där vackra flickorna, som säkert varit medgörliga ibland, verkligen inte är det alltid och med vem som helst. Problemet kokar ner till ett enkelt litet ord som folk, läs män, har svårt att förstå. Ordet är NEJ.

Mängden kvinnor som plötsligt började berätta var överväldigande. Naturligtvis är vi många som upplevt en del tafsande och vulgära inviter, men grovheten som nu dök upp, från så många håll, var svår att ta in.

Sak samma med antalet vittnesmål om vidrigheter. Misshandel, våldtäkter, livsfara – mäns kåthet skydde inga medel! Och inte sällan var de utpekade förövarna välkända, män med makt, män som åtnjöt stor respekt på sina specialområden.

Den som skrapade lite på historiens patinering hade heller inte svårt att hitta överträdelser från förr, när herrskap och tjänstefolk hade helt skilda livsbetingelser, vanor som trots allt verkar ha överlevt åtminstone fläckvis.

Grupp efter grupp samlade in namn under fyndiga #hashtags och ja, makten märkte det. Kunde inte undgå att märka det, uppropens undertecknare var snabbt uppe i tiotusentals.

Just när man trodde att toppen var nådd vällde ännu fler vittnesmål in. Politiker och företagsledare såg plötsligt rädda ut, en och annan karl rensades ut, i takt med att berättelserna om blod och sperma och terrorisering av kvinnor spreds.

Många av historierna utspelade sig för länge sedan, men här finns ingen preskriptionstid. Den som våldförde sig på en flicka för 40 år sedan kan hinnas ikapp av historien i dag, lika väl som den som gick för långt i november 2017.

Men hur går det med det där ryktet, det som påstått att vi i Sverige inte behandlar män och kvinnor olika?

Det blir vi tvungna att försöka reparera, bygga upp igen. Ingen snabb och enkel process, helt klart. Grundstenen måste vara ordet NEJ, vars innebörd behöver präntas in i alla och envar från första skoldagen och allt framgent.

Nu har vi ingen jämställdhet att vara stolta över längre. Det har #metoo visat, och det går inte att missförstå.

Läs även: Efter 30 år bubblade metoo-minnet upp.

  1. Hej du som just läst den här texten! Gillade du den? Eller har nån synpunkt? Du vet väl att vi som skriver väldigt gärna vill ha kommentarer från våra läsare? Extra roligt om du också vill att fler ska kunna läsa och därför delar vidare på sociala medier! Kommentera, dela, håll sajten levande!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren