Kultur, Natur, Plåtat

Gudarnas fotspår dansar på en Skåneklippa

Järrestadshällen i det Skånska landskapet. Foto: Jurek Holzer

På en klipphäll vid Järrestad, i ett buskage bland de skånska rapsfälten nära Gladsax i Simrishamns kommun gömmer sig landskapets mest figurrika och fantasieggande hällristning. Platsen är inte omtalad i svenska turistguider. Den finns dock nämnd på kommunens hemsida. Efter idogt letande lyckades vi hitta dit tack vare vänner från Danmark som hade läst om den i sin danska Skåneguide.

Fotavtryck och båtar. Foto: Jurek Holzer

Fotavtryck och skepp är de vanligaste motiven. Foto: Jurek Holzer

Den s k Järrestadsristningen består av 550 figurer samt 700 skålgropar inhuggna i en ca 200 kvm stor berghäll. Mest känd av dessa är den s k Dansaren – en människofigur i en fågels skepnad. Det kan ha varit en trollkarl eller en gudagestalt. De drygt 200 fotsulorna som ristats här tolkas som gudarnas fotspår.

Dansaren - kanske en gudagestalt. Foto: Jurek Holzer

Dansaren – kanske en gudagestalt. Foto: Jurek Holzer

Här finns även motiv som skepp, ryttare till häst, djurfigurer, hjulkors, spiraler, vapen m m. De många skålgroparna anses symbolisera fruktbarhet.

De flesta svenska ristningarna utfördes under bronsåldern, mellan 1800 och 500 f Kr. Det finns forskare som hävdar att det finns kopplingar mellan Ales stenar, Järrestad och Kungagraven i Kivik. Under bronsåldern lär det även funnits samband mellan Österlen och Medelhavskulturerna.

En jägares fot och en orm. Foto: Jurek Holzer.

En jägares fot och en orm. Foto: Jurek Holzer.

Författaren Bengt Berggren har skrivit en deckare där hällristningarna i Järrestad spelar huvudrollen. Thrillern ”Dansaren” utspelar sig i miljöerna här och har ett händelseförlopp runt just den figuren. Kanske en forntida version av kommissarie Wallander.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren