Samhälle

Gula västarnas vrede har inte avtagit

Gula västar i Paris förra lördagen. Foto: Olivier Ortelp/fr.wikipedia.org.

Gula västarna reste från hela landet till Paris för demonstration lördagen 15 december precis som de gjort de två tidigare lördagarna. Många inklusive regeringen hade hoppats att de skulle låta bli.

Förödelsen fanns kvar efter vandaliseringarna från de höger- och vänsterextremistiska grupper som demonstrationernas svans. Turisterna avbokade hotellrum, ingen vågade gå på restaurangerna, butiksägarna hade inte hämtat sig från plundringarna.

Hälften så många

Men Gula västarna kom om än hälften så många, ja de hade med sina 3 000 aldrig tidigare varit så få. Samma trend gällde i städerna utanför Paris som Bordeaux Toulouse och Nantes.

De officiella siffrorna på 66 000 demonstranter i hela landet mot 125 000 förra lördagen får absolut inte feltolkas varnar genast tidningar och tv. Västarnas vrede inför pressen av ett ojämlikt drabbande skattesystem och deras ursinne inför att ingen bryr sig har inte avtagit.

Däremot hade åtskilligt inträffat under den gångna veckan. I tisdags i Strasbourg sköt och knivhögg en av polisen känd 29-årig brottsling helt vanliga besökare på julmarknaden med fyra döda och 13 sårade som resultat.

Den i Strasbourg födde gärningsmannen hade radikaliserats under fängelsevistelserna hette det. Myndigheterna kallade genast dådet för terroraktion. Han fick aldrig tillfälle att redogöra saken. Han sköts till döds av polisen två dagar senare.

Sorgen utlöste vädjanden från presidenten om lugn och ro i landet utan demonstrationer på lördagen. Men så tänkte inte Gula västarna. Det var inte tal om att avstå från den femte akten av programmet. Det genomfördes i värsta tänkbara väder: ett nollgradigt Paris där så här års dimma regn skapar en iskall fukt som går genom märg och ben.

Där väntade som under förra lördagen 8 000 specialinkallade poliser, 14 rörliga pansarfordon plus hästar.

Men liksom förra lördagen demonstrerades inte just på Champs Elysées utan på än fler platser. Inte tal om att kunna närma sig Elyséepalatset för att som många hett önskar tvinga ut president Macron.

Däremot gick det bra att demonstrera på trappan till Operan mitt bland restauranger butiker och banker. När de direktsändande tv-kanalerna inför demonstrationen visade detta i vanliga fall livliga område var det nu en surrealistiskt avfolkad plats där samtliga butiker restauranger banker barrikaderat sig mot en befarad vandalism med stora träskivor spikade över fönstren. Berömda Café de la Paix var igenspikat intill oigenkännligt och självklart stängt.

Vad kan motivera att prisge befolkning och näringsliv åt sådana krafter?

En icke-fransk betraktare har svårt finna något försvar för att demonstrationsrätten ska försvaras även när demonstrationerna rymmer vandaler som plundrar och förstör. Vad kan motivera att prisge befolkning och näringsliv åt sådana krafter? Och ingenstans trots de många direktsändande debattprogrammen i tv-kanalerna ifrågasätts denna hisnande undfallenhet gentemot en total hänsynslöshet.

Men rent mirakulöst hade vandalerna valt att stanna hemma denna lördag. De omsorgsfulla kontrollerna av tillströmmande demonstranter vid Champs Elysées kanske gjorde sitt till. Inga sammanstötningar skedde heller mellan hårdhänt polis och fotografer och journalister.

Enstaka incidenter

Jovisst enstaka incidenter utlöste tårgasgranater och vattenkanon. Men till skillnad från tidigare lördagar spelade Gula västarna musik här och var på medförda instrument. En stor grupp samlad på trapporna till Operan höll minnesstund för offren i Strasbourg och för dem som omkommit under västarnas egna blockeringar av tillfarterna på vägarna.

Mitt på Champs Elysées iscensattes en performance när fem unga kvinnor föreställande nationalsymbolen Marianne i silvergrått målade nakna bröst och ansikte till röda huvor ställde sig framför ett led häpna poliser, i regi av den kända belgiska så kallade sextremistkonstnären Deborah de Robertis.

Tillkommer det folkliga stödet för västarna i de chica butikskvarteren i Marais området där grupper av promenerande västar varmt hyllades av kringboende.

Demonstrationen slutade vid 18-tiden med renspolande vattenkanoner. Det var så stillsamt att hela Frankrike i lugn och ro kunde följa kvällens stora tv-evenemang: korandet av 2019 års Miss France.

Allt tuffare krav

Men bakom den vänliga lördagsdemonstrationen finns allt tuffare krav. Stärkt köpkraft javisst men även nya former för direktdemokrati med en institution kallad RICRéférendum d´Initiative Citoyenne – som ska verka utanför de politiskt valda till hisnande rättigheter som att vid behov ändra i författningen för ”folkets rätt att utforma eller slopa lagar i frågor som folket självt väljer”.

Utöver sänkt moms på dagligvaror och rejäla nedskärningar av statliga utgifter – här avses framför allt slopande av det politiska etablissemangets privilegier för de egna.

– När en av oss blir av med jobbet har vi ingenting, när en minister blir av med sitt jobb erhåller han rader av förmåner, heter det från de fåtaliga språkrören bland Gula västarna.

De önskade nedskärningarna av statens utgifter ska däremot absolut inte påverka nivån på socialbidragen. Som en debattör i Le Monde just påpekat är dessa avsevärda för dem som passar in i mallarna.

Marine Le Pen 2017. Foto:
Jérémy-Günther-Heinz Jähnick/fr.wikipedia.org.

Inte heller har västarna tänkt slå sig till ro med julfirande. De är redo att demonstrera hela julhelgen för sina förslag. Idag applåderas de endast av Marine le Pen till höger och till vänster av lika populistiske Jean-Luc Mélenchon.

Jean-Luc Mélenchon. Foto:
Thesupermat/sv.wikipedia.org.

Regeringen hoppas på uppslutning kring satsning på utbildning i demokrati och medborgerliga rättigheter i studiegrupper över hela landet i samråd med lokala borgmästare.

De övriga politiska partierna ligger lågt tills idag när Christiane Taubira en gång rakryggad justitieminister under president Hollande ryter till om handfallenheten bland socialdemokraterna. I söndagstidningen Journal du Dimanche efterlyser hon visioner och samling. Vänstern bär ett tungt ansvar för dagens läge menar hon.

De senaste opinionsundersökningarna visar också att Marine Le Pen går framåt om än med Macron på andra plats medan övriga politiska partiers låga siffror ligger som spillror i ett ödelagt politiskt landskap.

…nu överskrider Frankrike en av EU sträng gräns och därmed än mer visar en kraftigt försvagad ställning för Macron inom EU.

Tillkommer att Macron utan regeringens kännedom i sitt framträdande efter två förödande lördagar levererade bidrag och slopade bensinskatt för sammanlagt tio miljader euros. Den omsorgsfullt balanserade budgeten klarade inte det utan nu överskrider Frankrike en av EU sträng gräns och därmed än mer visar en kraftigt försvagad ställning för Macron inom EU.

Under tiden sprider sig rörelsen utanför Frankrike. Bryssel har haft flera demonstrationer av Gula västar liksom Tyskland där det är extremhögern som bär gula västar. Också Polen och Serbien hör till efterföljarna.

Intressantast är ändå parallellerna mellan Gula västarna och Femstjärnerörelsen i Italien. Statsvetaren Christopher Bouillard påminner om att båda rörelserna ser sig som utanför de politiska och fackliga etablissemangen. Båda menar att politikerna lurar dem antingen för att de är inkompetenta eller korrupta. Båda menar att arbete inte lönar sig.

För Bouillard är situationen en följd av en ekonomisk politik som inte fungerat på 30 år och som – betonar han -aldrig blivit ifrågasatt av de tongivande medierna.

Medan Femstjärnorna i Italien haft komikern Beppe Grillo som ledare ser Bouillard framtiden för Gula västarna som oviss genom genom deras totala avsaknad av organisation.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren