Folk, Krönika

Guld till Catharinas glada pensionärer

Guldboksförfattaren Catharina Ingelman-Sundberg.

Nu har hon gjort det igen, Nyfikengrås medarbetare sedan starten Catharina Ingelman-Sundberg. I veckan fick hon ta emot en guldbok av sitt förlag Forum för över 100 000 sålda exemplar av bok nr tre i serien om Pensionärsligan: Rån och inga visor som gavs ut i mars förra året. Så här skriver hon på facebook:

”Det hade jag inte vågat hoppats på. WOW!!! Gissa om jag är glad och tacksam. Tack snälla att ni har köpt boken!!!! Det känns surrealistiskt och märkligt att få vara med om detta. Men tydligen finns det behov av GLADBÖCKER. Och det gläder mig verkligen – speciellt som nästa bok blir gladbok också!”

Det är inte bara här hemma böckerna säljer bra.  Första boken i serien, Kaffe med rån, finns i hela 28 länder och har legat på ett antal olika topplistor. Låna är silver råna är guld har även den blivit guldbok och har nått ut till 19 länder så här långt.

Snacka om att göra världssuccé som senior författare. Grattis Catharina, dessutom nybliven 70-plussare!

Pensionärsrevolt nära

Valåret som skulle bli så bra med massor med valfläsk – höjda pensioner och sänkta skatter – såg ett tag ut att ta en annan vändning. Veckan som gått har det varit snudd på pensionärsrevolt bland alla tiotusentals före detta kommun- och landstingsanställda som fått beskedet att deras tjänstepension minskat med runt en tusenlapp i månaden.

Situationen lugnade ner sig när arbetsgivarparten SKL (Sveriges kommuner och landsting) meddelade att de som drabbats får en tillfällig kompensation under 2018 som motsvarar nivån för 2017. Nu ska  SKL och berörda fackförbund förhandla om en ”långsiktig hållbar” lösning från 2019 och framåt.

Den här gången var det två av pensionärsorganisationernas (SKPF och SPF Seniorerna) hot om rättsliga åtgärder som gav effekt. Kanske ett vapen att ta till fler gånger.

För den som går från att vara löntagare till pensionär finns ingen motpart att diskutera med, inget kollektiv att gå samman med som kan föra ens talan med kraft. Utlämnad till politikernas välvilja, och till den slutna parlamentariska grupp som kallas Pensionsgruppen och består av fem av riksdagens partier. Där och ingen annanstans slås fast hur villkoren för den allmänna pensionen ska se ut för en fjärdedel av Sveriges befolkning. För tjänstepensionen – för de som har en sådan – är systemet ungefär lika slutet.

 

Nytt på Nyfikengrå

Pensionärer saknar ett parti som kan föra deras talan. Så brukar det sägas, och det är kanske sant. Men det finns en uppstickargrupp som heter SPI – Seniorpolitiskt initiativ – och som nyligen fått en ny tillförordnad ordförande Bo Fridolph, 77 år, från Halmstad.  Han säger så här i en längre intervju för Nyfikengrå:

Visst behövs det en särskild representation i regering och riksdag för både oss som pensionärer, men även för alla dem som avser att gå i pension framöver. Ett parti som har välfärdsfrågorna och kärnverksamheterna som nummer ett på sin agenda! Vi vill till exempel ha ett nytt pensionssystem, ”inte lappa laga” som pensionsgruppen förespråkar.

Kryssningsresor är den resform som ökar mest i världen. Förra året åkte 26 miljoner människor på kryssning, en ökning med nästan 50 procent sedan 2009, enligt Cruise Lines International Association.

I Sverige är tillväxten ännu kraftigare, skriver Expressen. Hittills i år är ökningstakten ett par hundra procent. Vad är det som gör intresset så stort? Nyfikengrås redaktör har sökt svaret på en kryssning i Sydostasien.

Dela gärna på sociala medier, tipsa dina vänner om att vi finns!

God läsning
önskar
Ingrid Lindgren

Redaktör och ansvarig utgivare

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren