Inlagt och klart. Foto: Viveca Lithner Ask

Inlagt och klart. Foto: Viveca Lithner Ask

Här är ett recept på thailändska gurkor, som jag funderat på i något år, nu modifierat efter ett gammalt skånskt recept.

Som Västerås infödd liten profil, som min svärmor var, påmindes jag alltid om hennes och stadens gurkor, när vi talade om mat i sensommartider.

I Skåne var gurkorna oftast större, utom de pappa hittade till ättiksinläggningar, och senare började odla själv på sin mark.

Ja, så minns jag det hela .

När jag ser dessa små fräscha grönsaker på marknaderna har jag ofta återkallat minnet av inläggningar och sensommarbestyr. För att ta vara på vad naturen har att ge, ett favorit uttryck som pappa ofta använde.

Nyligen läste jag några nygamla kokböcker i mitt matbibliotek hemma i Trollbäcken, bland annat en vacker bok skriven rakt igenom i ”vi” form (nu skalar vi, nu kokar vi nu sköljer vi osv) av systrarna på Skäret (Arild), där den gamle kungen älskade att dinera.

Ja, sedan ny- och omskapade jag, som så många gånger förr receptet efter de råvaror jag har tillgång till. Nu även hitflugna dillfrön och gula senapsfrön.

Häromdagen testade jag gurkorna till mina egna speciella pannbiffar, och de var perfekta . Godare än de jag åt som barn…

Så bra blir det ju inte alls alltid.

Ingredienser:

1 kilo små gröna gurkor

2 liter kokt vatten

LAKE

1,5 liter vatten

50 gr salt

1 dl inläggningsättika (proportionerna står på flaskan Perstorps ättikssprit )

3 tsk torkade dillfrön

1,5 – 2 msk gula senapsfrön

Gör så här:

DAG 1

Skölj och skrubba gurkorna och lägg i krus. Häll över det kokta kalla vattnet och lägg tyngd på gurkorna överst innan lock eller plast.

DAG 2

Koka salt och vatten i 10 minuter, tillsätt inläggningsättikan, skumma av om det behövs.

Låt svalna.

Lägg de nytorkade gurkorna i krus eller glasburkar, och kläm ihop dem trångt.

Häll över kalla laken varvat med dillfrön och senapskorn.

Förslut och ställ kallt och mörkt.

Efter 3-4 dygn kan man börja smaka….

Vid pennan i köket, Viveca