Samhälle

Han kan konsten att lägga ett nävertak

Kyrkhultsstugan. Foto: skansen.se.

Under våren har det spikats och hamrats för fullt på Skansen. Både väggar och tak i Kyrkhultsstugan behöver renoveras. Och det görs av proffs som vet hur man tar hand om ett unikt kulturarv.

Kyrkhultsstugan var en av de allra första byggnaderna som kom till Skansen 1891.

– Det var grundaren själv, Artur Hazelius, som råkade hitta 1700-talsstugan i Blekinge. Han slog till på studs, och köpet genomfördes en mörk kväll. Det visade sig att en hel del av träet i husets väggar redan då var av mindre god kvalitet, berättar möbelsnickaren och timmermannen Magnus Sjöholm från Gotland, som också har en akademisk examen i byggnadsarkeologi .

Magnus Sjöhult och Barbro Hultman. Foto: Gunnar Magnusson.

Magnus Sjöholm och Barbro Hultman. Foto: Gunnar Magnusson.

Nyfikengrås Barbro Hultman och Gunnar Magnusson stämde träff med Magnus Sjöholm en dag i början av juni när arbetet pågick för fullt. – Vi plockar ut allt som är kass, jag försöker bevara så mycket som möjligt. Det är inte helt enkelt att avgöra hur mycket ska man spara.

– Vi jobbar publikt rätt mycket. Om vi ska hugga en stock gör vi det här.
Bara att få tag i rätt 1700-talsmaterial är en hel vetenskap.

– Det är inget man hittar i den kommersiella handeln. När vi behöver näver till taket måste man hitta den rätta sortens näver, vilket inte alltid är så lätt.

Nävern används som effektiv taktätning. – Det är som om vi lägger en plastfilm på taket. Sedan lägger vi på torv, och den måste komma från den rätta sortens betesvallar.

Magnus Sjöholm. Foto: Gunnar Magnusson.

Magnus Sjöholm. Foto: Gunnar Magnusson.

Just nu har arbetet tagit paus. Men i augusti tas det upp igen. Då är timmermannen Magnus Sjöholm där med sin yxa i full sving igen.

På Youtube finns hela intervjun – här kan du se den!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren