Folk, Tipsat

Han ordnar ett lopp för bara 65-plussare – Vi ska visa att vi kan

Yngve Borgström med son på Köpenhamn maraton.

Yngve Borgström med sonen Marcus på Köpenhamn Marathon.

–          Människan är gjord för att förflytta sig, gå framåt långa sträckor eller lunka. Det är aldrig för sent att börja, det gäller bara att väcka krafterna till liv.

Det säger en sann optimist, Yngve Borgström, som dragit igång något som ska bli världens första motionslopp för 65-plussare, Veterankraftloppet.

Yngve fick idén när han började på Veterankraft, en förmedlingstjänst för seniorer. Sedan försökte han hitta något annat veteranlopp på google.

Fanns det månne redan på andra håll i världen? Nej, hur han än letade fick han ingen träff. – Det var lätt att få gehör för tankarna.

Varför ett lopp för bara seniorer?

–          Vi vill visa att vi äldre kan, att vi orkar och har kraft. Man stöter ofta på motstånd i samhället, man tror inte att vi förmår så mycket. Därför vill vi vara ett föredöme genom att ordna Veterankraftloppet.

Men behövs det här, kan inte seniorer bara delta i vanliga lopp?

–          Visst, men de är inte så många. I till exempel Lidingöloppet deltar ett hundratal seniorer av flera tusen deltagare. Genom att ordna ett lopp för bara den här gruppen vill vi visa att vi att det inte är prästbetygsåldern som sätter gränserna.

Kan man verkligen börja springa när man fyllt 65?

–          Oh ja. Det är bara att först besöka vårdcentralen så att man vet att hjärtat är ok. Sedan får man ta det stegvis. Vi har ett träningsprogram som man kan följa.

Yngve Borgström har sprungit i större delen av sitt liv. Han började som 16-åring och är i dag en bit över 70.

–          Jag springer tre gånger i veckan, mellan fem och 12 kilometer.

Han är ett äkta spring- och hälsoproffs, som jobbat med idrott och hälsa vid försvaret, i Riksdagen, är utbildad elittränare för medel- och långdistanslöpning och har skrivit ett par böcker i ämnet.

För en dryg vecka sedan drogs informationen igång om loppet, som äger rum den 9 september i Nationalstadsparken i Stockholm.

–          Än har det inte kommit så många anmälningar men vi räknar med en ketchupeffekt. 500 deltagare hoppas vi att det ska bli.

Nu har man skickat iväg information åt alla möjliga håll, till fridrotts-, skid- och orienteringsföreningar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå m fl svenska städer. Liksom till Helsingfors. – I Finland finns som bekant ett stort intresse för friidrott.

Lycka till, säger vi!

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren