Skrivit

Han skrev hemlig dagbok om Pearl Harbor

I december är det 70 år sedan Japan anföll Pearl Harbor – och tvingade USA in i andra världskriget. Stilla havet var allt annat än stilla. Svenskamerikanen Emery ”Swede” Lundquist överlevde hela kriget. Nu finns boken om han sliv.

Familjen växte upp i Roslagen, på ängar utanför Norrtälje. De emigrerade till Chicago – men bara sex månader gammal placerades yngsta barnet på barnhem eftersom ingen av föräldrarna, Gustav och Karin, ville ta hand om pojken. 14 år gammal placerades Emery Lundquist som dräng hos skånska släktingar i delstaten Arkansas. Där blev han en ensamvarg och valde efter skolan att ta värvning i den amerikanska flottan.

Men så, efter ett knappt år, trillade kriget ner från skyn. Det var en vacker söndagsmorgon på ögruppen Hawaii och Emery, som kallades Swede av sina vänner, skulle ha permission på Waikiki Beach. I stället var han 18 år gammal med om att sänka en miniubåt under en av de allra första amerikanska striderna mot den japanska fienden.

Kriget i Stilla havet var plågsamt och dödligheten var hög.

Swede fanns ombord på en jagare i fyra år, med uppgift att i första hand jaga ubåtar. Han upplevde tolv stora krigsslag, bland annat Midway, Saipan och Guam. Han var dessutom med och befriade två amerikanska öar i Alaska, som ockuperats av japansk trupp. Vid mer än ett tillfälle var han nära att bli tillfångatagen eller dödad.

Nu minns Swede tillbaka i en dokumentär roman skriven av journalisten Thomas Tynander, som fick ta del av en hemlig dagbok som Swede under hela kriget gömde bland sina strumpor.

– En helt unik ögonvittnesskildring från en man som idag är en av få som är kvar i livet och dessutom har hälsan att kunna dela med sig, säger Tynander.

Swede själv var till en början tveksam till bokprojektet men övertalades av sina barn att ställa upp och är i dag glad över resultatet:

– Jag hade svåra mardrömmar i mer än 20 år efter kriget och var orolig att återuppleva allt med Thomas. Men våra samtal blev faktiskt bra terapi, jag mår bättre i dag än tidigare. Boken blev en väldigt bra beskrivning av vad jag faktiskt upplevde och nu har jag fått sätta punkt för det som hände. Efter 70 år.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren