När mamma och pappa inte hinner kan det vara bra med en hjälpande hand.

– Jag har tre barn och ett bonusbarn. Vi bor i en förort utanför Stockholm i ett gult gammalt hus med vita knutar.

Så börjar berättelsen på hemsidan Nannies, en barnvaktstjänst via nätet som Pernilla Grip Acharius startade för några år sedan. Nu har företaget 38 anställda. Visst, det finns fler liknande företag som arbetar med ungefär samma serviceidé, att hjälpa barnföräldrar när tiden inte räcker till.

Men Nanny gör något som skiljer sig från mängden: Man rekryterar professionell personal i åldrarna över 50 år. Alltså en grupp på arbetsmarknaden vars status inte är skyhög, om man säger så.

Idén visar sig fungera alldeles utmärkt. Marknadsansvariga Elisabeth Strehl berättar att det här är ”vad alla vill ha”: – Våra kunder efterfrågar erfarenhet , egna barn och barnbarn. Då vet man vad som gäller.

I dagsläget har man 38 anställda i åldrarna 48 till 72 år, alla har arbetat med barn i någon form. – De har olika sorters utbildning, en del är förskollärare andra sjuksköterskor eller specialpedagoger, förklarar Elisabeth Strehl. Många hittar till oss via rekommendationer men också via hemsidan. När de börjar får de gå en kurs i första hjälpen och barnsäkerhet.

Kunder är alla möjliga, det finns en stor variation förklarar Elisabeth Strehl. – Allt från ensamma mammor till högutbildade.

Iden till Nannies kom från Extramormor, en ideell förening som Pernilla Grip Acharius startade redan 2003. Tanken var att hjälpa barnfamiljer och äldre personer att hitta varandra. Så här berättar hon på www.nannies.se: ”Med tiden märkte jag att det var en del som registrerade sig på extramormor.se som ville ha mer, de ville kunna ställa krav, att t ex hämta barn på förskolan 2 ggr/veckan. När man börjar ställa krav är det inte längre villkorslöst utan då är det en tjänst man vill ha utförd.”