Natur, Tipsat

Här är mina bästa plantskolor

Samtliga foton: Jannecke Schulman.

Att besöka en plantskola är bland de roligaste man kan göra som trädgårdsälskare. En välskött plantskola lockar till inköp – man känner sig lite som ett barn i en godisbutik. Men vilken plantskola ska man välja och hur vet man vad man ska köpa. Och om man har svårt att ta sig till en plantskola, törs man köpa växter på nätet? Här ska jag berätta om mina egna erfarenheter.

Tre favoriter – och några till

Jag bor i Stockholm, och det är här jag besöker plantskolor. Det finns tre plantskolor som jag besöker minst en gång varje år – ofta blir det flera gånger. Trädgårdsåret blir liksom inte komplett utan ett besök på Slottsträdgården Ulriksdal, Zetas (Skärholmen) och Trädgårdhuset i Skarpnäck. Jag har även flera andra favoriter utanför Stockholm.

Jag är förtjust i Gustavshill på Färingsö som jag besöker så ofta jag har möjlighet. Om man vill göra en lite längre utflykt utanför Stockholm kan jag varmt rekommendera Löta utanför Eskilstuna. De har gjort sig kända för sina rosor, men här finns så mycket mer. Det är en välsorterad plantskola med trevlig och kunnig personal. Nyligen har jag också bekantat mig med välsorterade Åkersberga Växtförsäljning.

Inspiration & kunskap

Vad är då speciellt med dessa plantskolor? Enkelt uttryckt: här finns mycket att välja på – ett bra basutbud och spännande annorlunda växter. Här ser man sällan slokande plantor och vissna blad.

Och här finns alltid kunnig och hjälpsam personal att rådfråga. Vad ska jag välja för en torr och solig plats? Hur stor blir den här växten? Vad ska jag välja om jag vill vacker blomning på våren? Vilket träd ska jag välja för en liten radhusträdgård? På en bra plantskola kan man få goda råd.

Mat

Ett riktigt plantskolebesök kan ta flera timmar så någon form av servering är ett stort plus. På Ulriksdal kan man njuta av den härliga vegetariska lunchbuffén och här finns det gått om sittplatser både inne och ute.

Zetas serverar goda lunchrätter i sitt café där de flesta sittplatserna är utomhus.

På Gustavshill finns en självservering med urgoda mackor till kaffet, och Löta har några bord där man kan servera sig ed kaffe och kakor. Åkersbergas servering har jag ännu inte provat.

”Kedjorna”

Och de stora ”kedjorna” som Plantagen och Blomsterlandet – hur är de? Själv har jag Blomsterlandet i Häggvik som min lokala butik. Den är välskött och har bra plantor till bra pris – särskilt under ”högsäsong”.

Här finns ett bra basutbud, men det är inte hit jag åker för att få inspiration och nya idéer. Mot slutet av säsongen kan växterna se lite trötta ut, men då har man ofta rejäla rabatter.

Blomsterlandet i Ellagård i Täby är också bra. Plantagen har jag besökt på några olika platser, men jag är ingen regelbunden kund. Mitt intryck är att det är stora variationer mellan de olika butikerna.

Online

Kan man då köpa växter på nätet? Ja, absolut. Jag gör det ofta eftersom jag inte har bil, och de flesta plantskolorna sällan ligger nära allmänna kommunikationer.

På nätet finns både plantskolor som har ett stort och brett sortiment, och sådana som specialiserar sig på vissa typer av växter. De allra flesta erbjuder också hemleverans till en rimlig kostnad.

Ofta är plantorna mindre än dem man hittar i plantskolorna – så man ska inte låta sig luras av lägre priser. Kom ihåg att kolla plantstorlek, leveranssätt, fraktavgifter mm.

Problemet är att man inte själv kan välja plantor – det är ju en del av nöjet när man går i en plantskola. Oftast är ju plantorna fina, men det händer förstås att plantorna är trista och taniga och inte alls värda pengarna.

Men jag har alltid blivit väl bemött när jag klagat. Utan knot har jag fått nya plantor eller pengarna tillbaka. Så jag är en nöjd onlinekund även om jag alltid föredrar att besöka plantskolorna för lusten och inspirationen.

Växter helt gratis

En hel del av mina växter har inte kostat någonting! Trädgårdsmänniskor är nämligen ett generöst släkte som gärna delar med sig av sitt överskott till andra. För det är ju så att efter några år börjar växterna växa ur sina rabatter, och då är man bara glad om överskottet kan få ett nytt hem.

Så i min trädgård finns massor av växter som jag fått av mina trädgårdsvänner. Och det är ju något alldeles speciellt med växter som har en ”historia”. Så gå med i en trädgårdsförening så träffar du likasinnade att byta växter med.

”Mina” plantskolor

Slottsträdgården Ulriksdal https://www.rappne.se/

Zetas https://www.zetas.se/ Säljer också online

Trädgårdshuset http://tradgardshuset.com

Gustavshill http://www.gustavshill.com/

Åkersberga Växtförsäljning http://www.bergavaxter.se/

Löta http://www.lota.se/

Online Företag som jag själv köpt ifrån

Hortogreen https://hortogreen.com/ Ett bra utbud av perenner, buskar, träd etc.

Odla.nu https://www.odla.nu Har lite olika sortiment vid olika tider – har många specialerbjudanden.

Odlarglädjen http://odlargladjen.se/ lite ovanligare, spännande sorter

Cedergrens http://www.cedergrens.com/ Rosor och klematis

Klostra https://www.klostra.se/plantor Fokus på köksträdgårdsväxter

Vivara https://www.vivara.se/main_category/id=20/plantor.html med miljöprofil och brett soritment av produkter för ”djurliv” i trädgården. fokus på biväxter. Fågelmat och liknande produkter.

Vidareförsäljare – dessa verkar få sina växter från samma leverantör. Stort utbud av perenner, buskar, träd m m

Bygghemma (fri hemleverans) https://www.bygghemma.se/tradgard-och-utemiljo/odling-och-tradgardsskotsel/vaxter-och-plantor/

Granngården (fri hemleverans) https://www.granngarden.se/tradgard/c/vaxter

Bauhaus (här verkar hemleverans tillkomma) https://www.bauhaus.se/vaxter-krukor/vaxter/utevaxter.html

Andra onlineföretag

Egners växter http://www.egnersvaxter.se/ Många spännande, ovanligare växter. Ovanliga exotiska träd och buskar m.m.

Lundhede https://www.lundhede.se danskägd webbshop med stort sortiment

Häckväxter online https://www.hackvaxteronline.se/

Rångedala http://shop.rangedala.nu/ Ett brett utbud av xäter

Flora Linnea https://floralinnea.se/vaxter.html Rosor m m

Lidners plantskola http://webbutik.lindersplantskola.se/ Ett brett utbud av olika växter

Zetas erbjuder numera också onlineförsäljning https://www.zetas.se/

Blomsterlandet har också en e-butik https://www.blomsterlandet.se/E-butik/

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren