Ätit & druckit

Här bör man stanna till

Allt är närproducerat

Slottet ligger granne med cafeet.

Möjligt lunchstopp i Kiruna

Ibland behöver man göra ett stopp för att äta eller handla längs en okänd väg. Då gäller det att veta var guldkornen finns. Här är tre tips på ställen med det lilla extra.

1. Diléns saluhall. Så heter en butik för närproducerad mat, framför allt kött, i Valbo mellan Gävle och Sandviken. Butiken är som en gammeldags lanthandel och har varit igång i ett par år. Den ligger i det gamla Valboslakteriets lokaler, där all hantering av kött sker. Det möras, styckas och förädlas kött från gästrikebönder med ekologisk inriktning. Här har vi handlat ett par gånger. Till exempel entrecôte som efter några minuters grillning var snudd på det godaste vi ätit i köttväg.

2. Café Notholmen och Tyresö sjökrog. Har man tagit väg 229 söderut mot Brevikshalvön i Tyresö ligger Café Notholmen på en smal grönskande landtunga strax intill Tyresö slott med sin vackra engelska slottspark. Dit hittar förvånansvärt många, även en vanlig dag i juli. Snart förstår man varför. Kaffet är gott och brödet som hembakat. Det tar man från närbelägna bagerier, alltså inga standardmazariner så långt ögat når. Extra plus för morotskakan!! Tyresös restaurangutbud är något begränsat, men sedan ett par månader finns Tyresö sjökrog i ny regim. Det ligger vid den lilla badplatsen Trinntorp. Onsdagskvällar har man grillbuffé för 275 kr/person. Barn upp till 12 slipper undan med 75 kronor. Den glade kocken (från Riche m fl ställen) håller igång sin buffé med glatt prat och information om de olika rätterna. Brödet har han bakat själv på morgonen. Bearnaisesåsen är lagad på plats, liksom allt annat, försäkrar han. Mycket gott, mycket trivsamt.

3. Café Safari. Råkar man befinna sig i Kiruna och känner sig osäker på vilket av alla anonyma matställen inne i stan man ska välja är det nog till Café Safari man bör bege sig. Fiket ligger i en trivsam trävilla. Det är trångt i ingången, man ramlar rätt på disken med bakverk och godsaker, men det gör inget. Trivsamt är ordet, man blir snabbt expedierad, söker sig ett ledigt bord och strax levereras maten av ung personal. Goda och välfyllda baguetter och maffiga kanelbullar gjorde vår dag i Lapplands huvudstad.

 

  1. Thomas Sonander

    En liten kommentar bara om Tyresö sjökrog – se till att ni har gott om tid om ni går dit – maten är helt okej, men servicen är urusel. Vi har varit där flera gånger, och det tar i snitt 60minuter från att man beställer tills maten kommer. Den kommer inte heller samtidigt… Detta kan bli ett bra ställe, men just nu föreslår jag att ni är beredda på det värsta….

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren