Folk, Krönika

Här har ni en Stefan Löfven med drag av Machiavelli

Stefan Löfven - finn likheten med... Foto: sv.wikipedia.org.

Han slår sig inte  för bröstet på samma ohemula sätt som Förenta staternas president. Men vår Stefan Löfven sticker ändå inte under stol med att han själv – i likhet med The Donald – är en baddare på att förhandla.

Hon kommer att kräva mer än Stefan Löfven vågar erbjuda henne.

Det är väl det han gör nu med Annie Lööf och Jan Björklund? Tystnad råder och ministrar ställer in sina Brysselresor så det ser ut som om något är på gång. Kanske – men bara kanske – har Centerledaren frångått sitt beslut att bara kräva och i stället gått in för förhandlingar?

Trots det misstänker jag att Annie Lööf vill visa sig mer ståndaktig än så. Hon kommer att kräva mer än Stefan Löfven vågar erbjuda henne. Han kan ju inte regera på en borgerlig politik. Kanske kan han ge efter på skatteområdet.

…en förslagen förhandlare med drag av Machiavelli  vänder på bordskivan i samtalen med Annie och Jan.

Men de krav Annie Lööf och i hennes kölvatten Jan Björklund (L) ställer skulle utmana LO (arbetsmarknaden) och hyresgäströrelsen ( bostadspolitiken) till den grad att partiet skulle riskera att  implodera.

Nej, det kan inte vara möjligt.

…Niccolò Machiavelli. Målning av Santi di Tito (sv.wikipedia.org).

Däremot kan jag tänka mig att en förslagen förhandlare med drag av Machiavelli  vänder på bordskivan i samtalen med Annie och Jan.  Och så säger han:

Vi socialdemokrater är beredda att släppa fram er och en mittenregering bestående av C och L och om ni så behagar MP. Men det kräver att ni drar tillbaka vissa av era krav eller förslag och istället accepterar en del av vad vi socialdemokrater har att komma med.

Skulle inte det smaka?

Annie Lööf och Jan Björklund har ju bägge röstat nej till både Löfven och Kristersson. Dom skulle kunna hålla fast vid det om de i stället fick regera själva med stöd av S. Det är ju faktiskt det som var deras grundidé från början. Låt vara att de då tänkte sig att hela Alliansen skulle stödjas av S för att ställa SD helt offside.

Men för att kunna regera långsiktigt i en ny tid behöver S spränga Alliansen.

Skulle verkligen Löfven kunna tänka sig att stödja en i huvudsak borgerlig mittenregering när både han och partiet så gärna vill sitta kvar i regeringsställning? Det är ju den naturliga rollen för det statsbärande partiet SAP!

Men för att kunna regera långsiktigt i en ny tid behöver S spränga Alliansen. Det görs bäst på detta sätt och efter ett eller par år finns möjligheter att bygga ut en sådan mittenregering.

Är Stefan Löfven en förhandlare med smak av Machiavelli så gör han som jag säger.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren