Krönika, Kultur, Samhälle

Hasse & Tage – en kärlekshistoria

Tage Danielsson och Hasse Alfredson utanför sin kontorsstuga på Söder i Stockholm.

Svenska folket älskade dem

Hasse & Tage var älskade av svenska folket. De var komikerna som roade oss i 30 år och som också var bästa vänner trots sina olikheter. I stugan på Söder skrev de sketcher till revyer, sånger, filmmanus och böcker. De hade en aldrig siande kreativitet och de gjorde oförglömliga figurer. Vem minns inte, om man är i vår ålder, Lindeman med Hasse Alfredson i sitt esse när han improviserade. Många kan citera långa stycken från Lindeman-sketcherna.

Tage Danielsson dog för tidigt

Tage Danielsson dog redan 1985 bara 57 år gammal. Hasse Alfredson blev efter det en mer seriös författare. Ingen kunde ersätta Tage Danielsson som inspiratör och en typ av fadersfigur för Hasse.

Nu har Jane Magnusson gjort en dokumentär där de bägge komikernas familjer öppnat arkiven och själva berättar om sina fäder och om tiden när de var aktiva. Många svensk artister kan berätta om vilken betydelse Hasse & Tage haft för deras egen karriär. Hasse Alfredsons söner har skapat sig egna karriärer inom underhållningsbranschen medan Tage Danielssons son Jesper har en mer anonym roll även om han är i samma bransch.

Minnena är härliga

Det är härligt att minnas och återse många av de klassiska inslagen i revyer och filmer som inte visas så ofta längre. Det har funnits och finns komikerduon i landet, men inga av den kaliber som Hasse & Tage var. Det jag önskar är att  filmen hade visat mer av dem än olika artister som berättar om dem. Det finns en så oändlig mängd material att välja bland.

Regi: Jane Magnusson

Medverkande: Daniel Alfredson, Tomas Alfredson, Jesper Danielsson, Petra Mede, Stellan Skarsgård, Henrik Dorsin, Lena Olin, Henrik Schyffert, Özz Nûjen med flera

Premiär: Fredag 6 september

https://www.youtube.com/watch?v=-Zbtz3iy6wk&feature=youtu.be

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren