Kultur

Helgens nya filmer – krig och ljuv komedi

Helen Mirren som överste Katherine Powell som ställs inför svåra val.

Mia Bjelkholm har sett ett par av helgens nya filmer.

Spännande om moral och etik i krig

Eye in the Sky

Krigsfilmen Eye in the Sky är oavbrutet spännande och ger en tankeväckande diskussion om moral och etiskt beslutsfattande.

Helen Mirren spelar Nato-översten Katherine Powell som leder en hemlig drönarattack mot en byggnad i Nairobi i Kenya. Hon har sökt efter terroristerna i Al Shabaab i huset i åratal och har nu äntligen information som visar att Nato har hittat dem.

Den mesta informationen kommer via drönare i olika storlekar och former, från fåglar till små insekter som fjärrstyrda kan ta sig in i hus.

Agenter på plats utför ett livsfarligt arbete när de fjärrstyr drönarna i det terrorstyrda området.

Natos plan är att ta terroristerna till fånga. I gruppen finns bland andra en engelska och två amerikaner. Men överraskande upptäcker teamet i Storbritannien och USA att det är en självmordsattack som planeras. Ordern om gripande eller tillfångatagande ändras hastigt till att döda.

Redan i början av filmen ser vi nioåriga Alia, glad och lekfull, hjälpa sin mamma med att sälja bröd i staden. Alias föräldrar vill att hon ska lära sig räkna och låter henne gärna leka, men hon blir uppläxad när kunder till pappan, som är cykelreparatör, kommer på den lekande flickan.

I London leds teamet av general Frank Benson, Alan Rickman i sin sista film. Kronjuristen och inrikesministern finns också på plats. Det gäller att ha lagen på sin sida när order om att döda ska verkställas.

Men precis innan attacken ska inledas ser piloten och sedan de andra den lilla flickan med sitt bord med bröd vid muren till huset som ska bombas. Och en kamp mot klockan börjar för att få henne att lämna platsen innan terroristerna hinner lämna området.

Är det moraliskt riktigt att medvetet offra flickan för att rädda många fler undan en självmordsbombare? Beslutet bollas mellan olika parter. Och tiden går…

Användning av drönare är problematiskt ur ett internationellt rättsperspektiv. Dels för att de löser upp rådande regler för när dödligt våld får tillgripas, dels för att de används utan hänsyn till andra länders gränser och självbestämmande.

I Eye in the Sky ställs inte frågan om användningen av drönare. Den lilla flickans liv är det centrala temat i en händelse med oviss utgång. Kritik har framförts att amerikanerna inte skulle acceptera att metoden används på deras egen mark. I Eye in the Sky är amerikanerna både de mjukaste och hårdaste.

Från 15 år

Regi: Gavin Hood

I rollerna: Helen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul, Barkhad Abdi, Aisha Takow med flera.

Premiär 22 april.

Michel (Bruno Podalydès) paddlar glatt iväg med sin nya kajak - som ett flygplan utan vingar.

Michel (Bruno Podalydès) paddlar glatt iväg med sin nya kajak – som ett flygplan utan vingar.

Härlig men stillsam fransk komedi

Den ljuva flykten

Den ljuva flykten är en charmig historia med en underfundig och stillsam humor. Den handlar om Michel (Bruno Podalydès) som ger sig ut på en resa.

Han är en slags designer som ska göra en tredimensionell bild i sin dator. En arbetsuppgift som aldrig verkar bli klar. Istället ägnar hans sig åt sin hobby, flygplan. Han upptäcker av en slump en bild av en kajak och blir biten. Kajaker är som flygplanskroppar utan vingar.

Han börjar beställa hem allt som behövs för en kajakexpedition och beslutar sig för att ta semester och paddla i en flod. Hans fru uppmuntrar honom att ge sig iväg. 

Inget franskt äventyr utan en rejäl picknick innan avfärd.

Inget franskt äventyr utan en rejäl picknick innan avfärd.

Michel kommer inte särskilt långt och hamnar vid ett otroligt charmigt värdhus vid flodstranden. Han blir helt betagen och är inte längre så angelägen om att fortsätta sitt äventyr. Ägaren, spelad av Agnès Jaoui, och de andra excentrikerna i huset lockar mer än de planerade etappmålen. 

Den ljuva flykten är just så ljuv som det låter – alltså ingen action men roande och avkopplande.

Det franska värdshuset på landet vid floden är just så romantiskt franskt som det bara går att föreställa sig.

Fransk komedi

Regi: Bruno Podalydès

Medverkande: Bruno Podalydès, Sandrine Kiberlain, Agnès Jaoui och Vimala Pons med flera. Premiär 22 april

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren