Debatt, Krönika, Vetande

Hellre lock än pock – nudging blir allt vanligare

Nudgning på lekplats Foto: Tom Engström

– Vill du leka i sandlådan eller gunga?
Pappan som ställer den frågan är troligen inte medveten om att han just då använder sig av de allt vanligare metoden ”nudging”, att försiktigt knuffa någon i en bestämd riktning för att få det beslut som den som knuffar vill ha.

Prisbelönt begrepp 2017

Begreppet nudging blev ”nobelprisbelönat” 2017 då Richard Thaler från USA fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
Tillsammans med Cass Sunstein hade han 2008 givit ut boken Nudge som också blev en riktig bästsäljare.

En knuff i rätt riktning ger bättre beslut

Omslag till boken Nudge av Thaler och Sunstein

Boken beskriver hur vi – föräldrar, företag, olika föreningar och institutioner – kan använda små medel för att göra det lättare för att fatta bättre beslut, beslut som inte bara är bättre för den som ”knuffar” oss utan ofta också för oss som knuffas.
Inte minst gäller det hälsa och ekonomi. Det är ju faktiskt smartare att äta det som är nyttigt istället för dåligt och att köpa bra saker istället för de som enbart är billiga.
Eller, varför inte, kanske inte köpa något alls utan hellre spara pengarna.

Vår syn på pengar

En parentes bara:
Richard Thaler har också lärt oss att vi faktiskt ser på pengar på olika sätt beroende på hur vi fått dem eller hur vi gjort av med dem.
Tillhör du de som betalar trängselavgifter för att åka in till och ut från Stockholm eller Göteborg.
Betalar du inte i tid kostar det 500 kr i förseningsavgift (en jäkla hög summa förresten) . Tänk nu efter hur beskt det känns när du missat en räkning på 30 kronor jämfört med om räkningen är på 1.500 kr. För många blir det då lättare att acceptera att betala 500 kronor när räkningen redan är så stor.
Så pengar är inte alltid bara pengar. Ibland är det också starka känslor inblandade i vårt sätt att se på dem.

Tillbaka till nudging och nytta

Nudging i familjen kan ofta ge oss ro Foto: Tom Engström

Många som hör ordet nudging upplever det som att man blir manipulerad av någon annan; alltså någonting negativt men det behöver det inte vara.

Är man ute efter att skapa bättre förhållanden för sig själv kan man också använda nudging i sitt eget liv.
Det är alltså inte bara politiker, marknadsförare, samhällsdebattörer, företagare och skolledare som kan ha nytta av att sätta sig in i begreppet nudging och bli ”beteendedesigner”. Sådana kan vi alla bli och ha nytta av att vara.

Hälsa, välstånd och glädje i livet

Thalers bok hade som underrubrik ”hälsa, välstånd och glädje i livet”.
Om vi kan få goda alternativ som leder till att vi också gör ”Sånt som alla gör”, (vilket en nyligen utkommen bok med samma titel gav många roliga exempel på) så blir mycket lättare att, trots bibehållen valfrihet, få många fler att göra det som ger dem bättre hälsa eller sparar pengar åt dem.

Markera knappen på kopiatorn, den som gör att maskinen skriver ut dubbelsidigt, så att knappen syns tydligt. Företaget, liksom miljön, kommer sedan att göra stora vinster när många anställda förändrar sitt beteende och börjar välja dubbelsidig utskrift.

Hemma kan vi knuffa eller puffa oss till att använda e-faktura och spara de straffpengar som annars numera tas ut på en vanlig faktura.
Vi får dessutom, automatiskt, en påminnelse att betala vilket kan förhindra ytterligare utgifter på någon hundralapp för inkasso.

Sjukvården har insett fördelarna

Och vem har inte numera fått en påminnelse på sms eller e-post om att det är dags gå till vårdcentralen?
Tro inte att den påminnelsen kommer för att vårdcentralerna har börjat älska oss mer utan för att de tjänar pengar på att vi kommer ihåg att komma när det är vår tid.
Då kan också läkare och övrig sjukhuspersonal arbeta lugnare – och inte mår vi väl sämre av en sådan nudging.

Äldremåltider och skolbespisningar

Lathet, eller för all del bekvämlighet, är mycket lämpligt för nudging.

Sätt det nyttiga längst fram Foto: Tom Engström

I matserveringar, på äldreboenden eller i skolbespisningar, kan man få fler att äta nyttigt genom att placera det nyttigaste närmast matgästerna.
(På Finlandsfärjorna sätts f.ö. de dyraste rätterna av sparsamhetsskäl längst in så att man verkligen får anstränga sig för att få tag i det göttaste.)
Samma fördelar kan vi få hemma om vi inte låter det mest nyttiga gömma sig längst bak i kylskåpet utan ställer längst fram där det är lätt att få tag i.

Man kan också arbeta på att förändra sina vanor och liksom ”nudga” sig själv för det ÄR faktiskt skönare att gå och lägga sig när portföljen eller skolväskan är packad redan på kvällen.

Vägval särskilt lämpliga för nudging

Bok om Nudge . så funkar det av Alexander Norén

En av landets ekonomijournalister, Alexander Noren, har skrivit personligt om nudging och har till stor del ägnat sig åt beslutsfällor och möjligheterna att komma ur dem – eller helst inte alls komma i dem – genom att tänka ut knuffåtgärder som gör att folk fattar mer rationella val och därmed också sparar pengar.

Något som är vanligt i nudging är det som kallas för vägval, dvs saker som är förkryssade men som läsaren eller köparen lätt kan välja bort.
Det har visat sig att de flesta inte tar bort förvalet utan, för det mesta, blir valet det som ”valarkitekten” har tänkt sig. Det är dessutom ofta det bästa valet för de flesta även om det blir en viss övervikt för att det blir som företag eller personer som säljer eller hyr ut produkter vill att det ska vara.

Påverkan, lurendrejeri, manipulation?

Otillbörlig påverkan, illasinnat lurendrejeri eller obehaglig manipulation – det är frågor som många ställer sig när nudging kommer på tal.
Kan vi lita på att de som använder nudging gör det för att de som utsätts för nudging lätt ska kunna göra ett val som, garanterat, verkligen är till deras bästa?
Det är nog bara att konstatera att det förekommer mycket knuffning som går ut på att sälja mer även om kunden varken behöver eller egentligen vill ha mer av varan.
Då blir nudging ”no longer for good” vilket strider mot det som var viktigt för ekonomipristagaren Richard Thaler, nämligen nudging for good.

Själv-nudging

Om man till sist ändå vill se positivt på möjligheterna med nudging kan man konstatera att det är ganska enkelt göra sig själv mer uppmärksam på riskerna i nudging.
Vet man om farorna blir det genast lättare att undvika dem och istället dra nytta av fördelarna med den nya tidens ”knuffning eller puffning” för att lättare ta goda beslut.

…………………………………..
Apropå ”Goda beslut” – ett inlägg från Norbert Fürlinger

Tecknare: Norbert Fürlinger

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren