Jag erkänner: jag brukar inte köra med riktig aioli utan använder en fuskvariant (det skäms jag inte alls för) som jag brukar laga istället. Trots att hemlagad aioli låter förstås lite tjusigare (kanske lite pretto).
Den som vill stajla med en riktig aioli kan ju följa det här receptet. Men då finns det alltid en risk att den skär sig och då får man göra om det, och om, och om igen. Så brukar det gå för mig nämligen. Inte kul alls. Därför använder jag färdig majonäs. Här har jag också utökat de klassiska ingredienserna med soltorkade tomater och lite annat smått och gott.

När det gäller grillning har jag även här ett tips. Eftersom jag bor i lägenhet och inte har någon grill använder jag en räfflad s k grillpanna.

Grillad lax med tomataioli och wokade grönsaker
2 port

300 – 400 g laxfilé
4 stjälkar blekselleri
2 röd snackpaprikor
smör och olivolja
salt

tomataioli:

3 soltorkade tomater (inlagda i olja – finns färdiga på burk)
2 vitlöksklyftor
1 – 2 msk majonäs
1,5 msk creme fraiche
0,5 citron (saft och rivet skal)

1 nypa basilika
1 knivsudd sambal oelek
salt

Jag börjar med att köra alla ingredienserna till tomataiolin i en mixer så att det blir en en slät sås.
Resten är faktiskt väldigt enkel. Jag skär bleksellerin och paprikan i 10 cm långa stavar som jag wokar/snabbsteker i en blandning av smör och olivolja med lite salt i. Stektiden är ca 5 minuter.
Innan jag sätter igång med att grilla/steka laxbitarna saltar jag dem lätt och låter stå en stund. Grilltiden blir ungefär 5 minuter på varje sida (börja alltid med skinnsidan ner).
Servera med en fräsch sallad. Kom ihåg att det inte ska vara någon potatis till. Det behövs inte – man blir mätt ändå.

Musik i köket: Madeleine Peyroux – Smile