Ätit & druckit

Hemligheten med en god gratäng

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

När julmaten börjar tryta eller står en upp i halsen är det kanske dags att börja fundera i helt andra banor. Egentligen är inte detta något nytt mystiskt matrecept – tänkte bara berätta att min fru Ditte lagar en himmelskt god potatisgratäng. Under nyårshelgen kan den till exempel göra sällskap med oxfilén eller kalkonen.

Purjo och mandelpotatis. Foto: Jurek Holzer

Purjo och mandelpotatis. Foto: Jurek Holzer

Förutom den obligatoriska mandelpotatisen ingår purjolök, vitlök, grädde utspädd med mjölk, rapsolja, smör och salt.

Man börjar med att ställa in ugnen på 175 grader och skiva potatisen, purjon och vitlöken i supertunna skivor.

Vitlöken skivas tunt. Foto: Jurek Holzer

Vitlöken skivas tunt. Foto: Jurek Holzer

Sedan häller man lite rapsolja i botten på en ugnsfast form och lägger i ett varv potatis. Man fortsätter med ett varv purjolök, lite salt, ytterligare ett varv potatis med vitlök ovanpå och avslutar med potatis och några klickar smör på toppen. Häll till sist i gräddmjölken och salta.

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Grädda i 40 – 45 minuter. Prova med en sticka om potatisen har blivit mjuk innan du tar ut den ur ugnen.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren