Ätit & druckit

Het gubbsalsa till filén

Fläskfilé fylld med västerbottensost och sås på jordgubbar - kan det vara nåt? Foto: Jurek Holzer

Kan man verkligen blanda ost, fläsk och jordgubbar i en och samma maträtt? Det låter ganska galet men går alldeles utmärkt. Skippa geggiga gräddsåser och fettdrypande sky. Frukt och fläsk fungerar faktiskt jättebra att kombinera.

Börja med att fixa jordgubbssalsan (4 – 6 portioner): tio jordgubbar, en halv chilifrukt, 10 blad färsk mynta eller motsvarande mängd torkad, en tesked citronolja eller en halv tsk olivolja och en halv tsk citronjuice, en halv tesked honung. Det är enklast att mixa ihop alla ingredienserna med en stavmixer. Man kan även mosa jordgubbarna med gaffel om man vill ha en grövre konsistens. I så fall ska chilin och myntan hackas.

Sätt på ugnen, 225°. Skär en skåra längs hela fläskfilén (ca 1 kg) och fyll den med riven västerbottensost. Du kan sedan vrida några varv med pepparkvarnen över filén. Det behövs inte särskilt mycket peppar eftersom salsan i sig är ganska het. När det gäller salt så ger både osten och baconet tillräckligt med sälta. Linda in filén i baconskivor, lägg den i en ugnsfast form och ringla rapsolja över. Stek i mitten av ugnen i ca 25 min tillsammans med potatisklyftor (den angivna tiden gäller varmluftsugn).

Salsan kan även serveras till grillad kyckling och fisk.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren