Det är mycket enkelt att få till en hel middag för fyra personer i ett och samma kärl om man använder en lergryta. Ha bara inte för bråttom. Hela den här mustiga anrättningen tar faktiskt inte mer än högst ett par timmar. Då får ni tid att läsa en tidning eller facebooka. Köttet får en härlig mörk färg av rödvinet.

Lammlägg med rotfrukter

800 – 900 gr skivat lammlägg med ben (4 tjocka skivor)
2 – 3 dl rödvin (välj något mustigt med mycket örtsmak)
8 – 12 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
ca 10 cm purjolök
3 – 4 vitlöksklyftor
1 msk torkad rosmarin
ca 10 svartpepparkorn
salt

Låt lergrytan ligga i kallt vatten i diskhon i 10 min. Skala alla rotsakerna och skär dem i bitar. Skala vitlöken.
Tag upp grytan ur diskhon och häll ut vattnet. Lägg rotfrukter, purjolök och vitlök på grytans botten, salta lätt. Placera köttet ovanpå och häll på vinet. Strö över rosmarin, svartpeppar och salt. Eventuellt kan man slänga i några klickar smör.
Lägg på locket och ställ in grytan i en kall (OBS) ugn, ställ in ugnsvärmen på 250° och stek i 1,25 – 1,5 timme.
Serveras med surkål eller valfri sallad.

Musik i köket: Joss Stone ft Rod Stewart – Hot legs