Folk, Samhälle

Hillary eller Donald – vem blir mesta samlarobjektet?

20 dollar styck i nuläget, men sen då? Foto: Aina Bergvall.

På Broadway i New York där skräpaffärer ligger på rad finns president Barack Obama som en liten plastgubbe.

Nu har han också sällskap av de två som vill ta över hans jobb: partikamraten Hillary Clinton (i typisk byxdress) och republikanen Donald Trump (främst identifierad av frisyren). Ingen av dem är särskilt lik sin förebild. De kostar 20 dollar, ungefär 200 kronor, styck.

Om några veckor har en av dem förmodligen stigit i värde medan den andra figuren möjligen går på rea. De som till äventyrs köpt förloraren placerar den kanske i en undanskymd vrå eller längst in i ett skåp. Eller så blir de båda eftertraktade samlarobjekt .

Alltmer ödesmättat

Vi har vetat det länge, men det blir alltmer ödesmättat när den amerikanska valkampanjen går in i sitt slutskede: det skrivs modern historia just nu. Det demokratiska partiet satte den förste afroamerikanen i Vita Huset och satsar nu på att en kvinna ska få jobbet för första gången.

Märkligt – också för att den man som ställs mot henne håller ganska jämna steg ända in mot målsnöret, trots att han är den politiskt oerfarne av dem.

Där finns stora meningsskillnader. Om invandring, om sjukförsäkringssystemet, om vapenlagar bland annat. Och så det som kanske blivit allra tydligast på sistone: om synen på kvinnor.

Kvinnliga väljare

Demokraten Clinton har länge haft, det tycker opinionsforskarna sig veta säkert, ett klart försprång när det gäller att värva kvinnliga väljare. Det bör inte ha minskat efter Trumps senaste, om än lätt ålderstigna, klavertramp om hur självklart det är att ta damer på fittan.

Kanske avlägsnar Donald Trump sig alltmer från det republikanska parti som han ska företräda. Det verkar snarare som om han nu representerar bara sig själv. Fast det är långt ifrån detsamma som att han är ensam om sin kvinnosyn.

I de finaste salonger

Under de fyra år jag bodde i USA kände jag aldrig av någon könsdiskriminering, men ju mer jag tänker på det, ju mer undrar jag om det berodde på ren tur – eller om min nationalitet hjälpte till.

För det är ju alldeles uppenbart att det där som Trump kallar ”omklädesrumsprat” förekommer också i de finaste salonger, där fruntimmer ska nöja sig med att vara snygga och hålla med sina män vad de än häver ur sig.

Faktum är att det där nedvärderandet av kvinnor ju syns också på hyllan i souvenirbutiken. Varför är annars Hillary Clinton huvudet kortare än Donald Trump när inga andra proportioner är korrekta?

Aina Bergvall…

…har arbetat på Sveriges Television i 45 år, bland annat som nyhetsredaktör och korrespondent i Latin­amerika. Hon har även gjort rader av samhälls-, barn- och sportprogram.  Nu skriver hon böcker och driver en egen blogg, Klimakteriehäxan.

2 Kommentarer

  1. Jättebra artikel – det blir spännande med valet. Det är ju inte så lång tid kvar nu.
    Ingrid

  2. Aina Bergvall

    Tack Ingrid, roligt att du läste, gillade – och delade!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren