Folk, Skrivit, Upplevt

Historien om Kanarieöarna – greven fick en vision

I nedre raden från vänster sitter Kerstin Giesecke, som var gift med Curt Giesecke dåvarande VD för SAF, bredvid henne den unge grevesonen Aljeandro del Castillo, dåvarande markägare till Maspalomas och Playa del Inglés på Gran Canaria.  I övre raden från höger står Sven Ljungholm, som då var SAFs finansdirektör.

Nertill sitter Kerstin Giesecke, gift med Curt Giesecke dåvarande VD för SAF, och den unge grevesonen Aljeandro del Castillo, dåvarande markägare till Maspalomas och Playa del Inglés. Ovanför honom står Sven Ljungholm, som då var SAFs finansdirektör. Från 1971.

I dag fortsätter vi den fascinerande historien om hur det kunde komma sig att Kanarieöarna blev svenskarnas favoritö framför andra. Det hela började för cirka 50 år sedan med en ung spansk greve vars familj ägde mark och en 17 kilometer lång strand på södra Gran Canaria. Här fortsätter författaren Birgitta Frejhagen sin berättelse:

Den unge greven fick en vision. Han ville bygga ett 17 km långt lyxigt turistparadis, som skulle attrahera noblessen i det öppna och rika Europa. OCH han skulle få fram kreativa förslag på hur detta paradis skulle se ut genom att rådfråga hela den främsta bland de främsta i världen.

Han utlyste en internationell arkitekttävling med ett tävlingsdokument, som blev en designdröm med vyer och fakta om den långa stranden. Denna bok gick via Internationella arkitektförbundet i Paris ut till fem kontinenter, bland annat Tokyo, Rio de Janeiro, New York, Chicago, London, Stockholm, Berlin, Paris, Moskva och New Dehli.

Och nu fick grevefamiljen svar. 140 tävlingsbidrag kom in med kreativa förslag på ett  turistparadis längs den långa stranden. Vinnare blev en fransk arkitektgrupp. Deras förslag byggde på moderna byggnader, exklusiva och dyra parkanläggningar i ett modernt formspråk med ett ringlande gatunät. Det vill säga som i en stad som hade vuxit fram organiskt, kanske under flera hundra år.

Detaljplan för ett paradis

Vinnaren var utsedd och nu fanns en detaljplan för morgondagens paradis. Men inga investerare kom. Grevens vänner skrattade åt honom. Hans bankkontakter i Las Palmas var totalt ointresserade.

Men i Stockholm hade grevens vackra bok nått ett lunchgäng bestående av sex byggmästare och en försäkringsdirektör. Försäkringsdirektören, Nils Henrik Öberg, hade haft tre hjärtattacker och hade varit på rehabilitering på Gran Canarias grannö och upplevt en kraftig förbättring av sitt hälsoläge.

Vid en av gruppens luncher berättade Nils Henrik om hur mycket friskare han kände sig och samtidigt hade flera av byggmästarna sett boken och känt att den väckte lust. Ett turistparadis skulle byggas där klimatet skulle bidra till besökarnas hälsa och skönhet. De kände att detta kunde vara en affärsidé, men också att de var i den åldern – 60 plus – att detta kunde vara intressant för var och en av dem personligen.

Förväntningarna överträffades

De beslutar sig för att åka till Gran Canaria där de upplevde att verkligheten överträffade förväntningarna. De kom att bli de första internationella investerare som ringde greven för att köpa mark i San Agustín.

Här byggde svenska entreprenörer de första turistradhusen i det öde stepplandskapet Maspalomas och Playa del Ingles på Gran Canaria. 1963.

Här byggde svenska entreprenörer de första turistradhusen i det öde stepplandskapet Maspalomas och Playa del Ingles på Gran Canaria. 1963.

Området döpte de till Nueva Suecia. Sven Kviborg var en av byggmästarna i gruppen och han hade just byggt färdigt Mörby Centrum norr om Stockholm. När drygt 40 hus stod klara ställde Sven till med en storstilad invigning. Han hyrde ett flygplan och flög ner 250 av Sveriges bankmän, näringslivstoppar och journalister. Invigningen blev en succé. Ett tjugotal tidningar skrev artiklar om det Nya Sverige som hade invigts med evig sol, möjligheter till vackra bergsvandringar och ett hälsosamt klimat.

Historien rullar igång

Nu började historien rulla igång. Det kom fler och fler svenskar till San Agustín. Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, bestämde sig för att bygga 800 villor och ett rehabiliteringscenter till sina medlemsföretags stressade direktörer och övriga personal.

Berättelsen om Hanna Gustafsson från Rundvik mellan Umeå och Örnsköldsvik är både sagolik och romantisk. Hanna läste en artikel om att var och en skulle ta ett eget ansvar för sin hälsa. Hon hade ett svårt hjärtfel och övertygade sin make Folke om att de skulle resa till det Nya Sverige.

Väl där upplevde hon att hon verkligen mådde bättre och att hon ville att de skulle köpa ett hus i det avlägsna och fortfarande ödsliga San Agustín. Och det blir som Hanna ville.

När jag hade fått min intervju med greven Alejandro del Castillo publicerade jag en artikel om honom och hans vision. Många läste intervjun och det öppnade dörrarna för ytterligare två års intensivt arbete med intervjuer, pusselläggande och skrivande.

Av allt detta har jag nu i text och bild berättat historien om dessa människor som skapade en svenskbygd på en ö utanför Afrika, som de allra flesta av oss har en uppfattning om, positiv eller negativ.

Birgitta Frejhagen

Lill-Babs är ambassadör för den första svenska resebyrån på Gran Canaria, Hardings resebyrå. Ca 1960. Sedan dess har Lill-Babs återkommit och uppträtt på ön nästan varje år fram tills idag.

Lill-Babs är ambassadör för den första svenska resebyrån på Gran Canaria, Hardings resebyrå. Ca 1960. Sedan dess har hon uppträtt på ön nästan varje år fram till idag.

Fotnot: Pionjärerna – svenskar och spanjorer ville skapa ett turistparadis på Gran Canaria av Birgitta Frejhagen, pris ca 190 kr på Adlibris.

Samtliga bilder från boken.

Del ett:  Ön i svenskarnas hjärtan

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren