Ted – för kärlekens skull

Svensk films nya stjärna Adam Pålsson är Ted Gärdestad i Ted – för kärlekens skull.

Ted är ett begåvat tennislöfte som kämpar mot kompisen Björn Borg och skriver sånger ihop med brodern Kenneth (Peter Viitanen). Hans far tvingar honom att välja och då blir det musiken.

Men det finns ett melankoliskt drag hos honom och det är genomgående i hela filmen. Med lika delar talang och fräckhet slår han igenom på 1970-talet och får den kände musikproducenten Stikkan Andersson att satsa på den unge charmige sångaren och låtskrivaren.

Ted Gärdestad är redan som femtonåring besatt av att finna kärleken och hans beställningar till brodern som står för texterna består mest av kärleks- och rymdteman.

Adam Pålsson sjunger själv alla låtar i filmen och både hans röst och uppträdande är mycket likt Ted Gärdestad. Vi får en medryckande kavalkad av de mest populära låtarna.

Bilden av Ted är mer utagerande än vad man kunde uppfatta på den tid det begav sig. Han är spontan och rätt oberäknelig. Redan tidigt börjar han höra röster och uppleva hallucinationer, något han plågas av men aldrig talar med någon om.

Han har flera förhållanden och gifter sig hipp som happ med Lotta Ramel och skiljer sig nästan lika snabbt. Ett kul inslag är att Lotta Ramel spelar sin egen mamma i filmen och att Niklas Strömstedt gör rollen som sin far Bo Strömstedt i en scen på Expressen.

När Ted träffar Ann Zacharias och får barn med henne har hans schizofreni utvecklats och han dras till Baghvansekten i USA trots att han precis blivit far till en dotter.

Ted Gärdestad var en stor musikalisk talang. Han hörde melodierna i huvudet och de flödade. Hans popularitet var stor, men trots all bekräftelse var han allltid osäker på att han var älskad.

Med tanke på det tragiska slutet finns det – trots glada och lyckliga scener – ett slags vemod genom hela filmen. Historien om en av svensk popmusiks stora kompositörer och sångare är värd att berätta. Och det görs med omtanke och hjärta, om än kanske något ytligt.

Regi och manus: Hannes Holm

I rollerna: Adam Pålsson , Peter Viitanen, Happy Jankell, Lotta Ramel, Maria Kulle, Johan Hedenberg, Jonas Karlsson. Hanna Alström, Dan Johansson, Edvin Bredefeldt, Gustav Orvefors med flera.

Premiär onsdag den 3 januari.

Se trailer här.