Livsstil, Tittat

Historisk film i vackra miljöer

Den skotska drottningen Mary Stuart (Saoirse Ronan) förälskar sig i den blonde slarvern Henry Stuart, Lord Darnley (Jack Lowden) till vänster bakom henne.

Mary Queen of Scots

Jag älskar historiska filmer som bygger på verkliga händelser, särskilt engelskt 1500-tal. Ändå undrar jag över varför Mary Queen of Scots har spelats in igen.

Historien om Mary Stuart, drottning i Skottland, och hennes kusin den engelska drottningen Elisabeth I är välkänd och finns som många filmer och teaterpjäser. Vanessa Redgrave och Katherine Hepburn har bland andra spelat den färgstarka Mary.

Det är stor dramatik i Marys liv och i relationen med den engelska drottningen, men denna version tillför inte särskilt mycket till det vi redan känner till.

Saoirse Ronan som Mary och Margot Robbie som Elizabeth är mycket bra i sina roller, men det spel de bedriver emellan sig blir aldrig riktigt tydligt. Deras möte i filmen, där de två träffas i ett hus på landet och rör sig i en labyrint av tygsjok, är något som aldrig hänt. De två träffades aldrig i verkliga livet och scenen känns både märklig och osannolik.

Skildringen av Mary Stuarts händelserika liv börjar när hon som 18-årig änka efter den unge franske kungen Frans II:s död återvänder till Skottland. Hennes halvbror har makten, men Mary kräver att få tronen åter.

Mary är katolik och som sondotter till Henrik VIII:s yngsta syster är hon kusin till Elizabeth och anser sig ha rätt till den engelska tronen. Detta eftersom Elizabeth är betraktad som illegitim enligt katolicismen som inte accepterar den skilsmässa som Henrik genomdrev för att gifta sig med Anne Boleyn.

Men för att inte hota Elizabeths starka ställning föreslår Mary att Elizabeth, som är barnlös, ska göra Mary till arvtagare till den engelska tronen. Något som direkt skulle hota Elizabeths liv. Striden mellan katoliker och protestanter pågick fortfarande.

Mary gifter sig med Henry Stuart, Lord Darnley, och föder en son. Men Henry visar sig vara en suput och förrädare. Det är dramatik med svek, uppror, konspirationer och mord. Det lätt feministiska perspektivet i det hela känns en smula påklistrat och anakronistiskt. Maktkamp mellan kvinnor i höga ställningar  förekom, men det var inte någon kvinnokamp att tala om.

Hur det slutar för Mary vet de flesta med något historiskt intresse. Och så mycket nytt får vi inte med oss. Men de relativt nya stjärnorna Saoirse Ronan och Margot Robbie gör ingen besviken. Det är en kostymfilm med fantastiska frisyrer och vackra miljöer och som sådan ändå någorlunda njutbar.

Regi: Josie Rourke.

Manus: Beau Willimon.

I rollerna: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cordova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester, James McArdle, with David Tennant, Guy Pearce med flera.

Premiär fredag 8 februari.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren