Livsstil, Tipsat

Hitta rätt i champagnedjungeln

Ett glas till tolvslaget. Foto: bgvjpe/sv.wikipedia.org.

Julen är i stort sett avklarad, nu är siktet inställt mot nyårsafton och det börjar bli dags att sätta ner foten kring mat och dryck. Ett faktum är säkert – de allra flesta av oss vill nog fira tolvslaget med bubbel.

Men hur in i hela friden välja?

Går man in på Systembolagets utmärkta hemsida och söker på ordet mousserande finns där 1711 olika sorter.

Inte blir man särskilt mycket klokare av att bläddra runt där inte.

Som tur är finns ett antal specialsajter på nätet, med goda råd om hur ta sig fram i champagnedjungeln. Flera har dessutom vaskat fram tioitopp för 2017.

Vinbanken rekommenderar man A Viot Brut Tradition (77657) för195 kr som det bästa bland de billiga champagnerna.

”Smaken är halvtorr och medelfyllig. Omdöme: Enkel och äppelsmakande.”

Ett annat av de ”enkla” är Palmer & Co Brut Reserve (7372) för 269 kr.

”Smaken är torr och medelfyllig. Frisk, brödig och äpplig smak med inslag av citrusapelsin och mineral. Omdöme: Topptrevlig bland de enklare!”

På sajten vinbetyget. se hamnar Charles Heidsieck (nr 77522) för 457 kr i topp.

”Nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat och mandarin. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller ljust kött.”

En annan toppchampagne är vår egen favorit, Palmer (nr 7553) Blanc de Blancs, för 339 kr.

”Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, kex, honung, mineral, citrus och nougat. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur eller som aperitif.”

Expressens vinexpert Gunilla Hultgren Karell rekommenderar bland annat två mousserande viner.

Den ena är Vilarnau – Brut Nature Organic, en ekologisk cava för 85 kr (nr 7731) med ”äpplig fräschör, inslag av mandel och citrus. Utmärkt att skåla i vid tolvslaget tillsammans med några tapas.”

Den andra är ett italienskt mousserande vin: Prosecco la Robínía – Extra Dry (nr 7486).

”Trevligt mingelbubbel med mjuka toner av av gula päron och med en lätt druvsötma i eftersmaken.”

Om man har för bråttom för att leta på nätet är det enkelt att ge sig in i butiken direkt och fråga någon där. Systembolagets personal är alltid kunniga och hjälpsamma.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren