Tittat

Hitta till inkarikets guldskatt

Inte en kotte, nästan, står i biljettkön till Världskulturmuseernas nya publikdragare Inka Guldskatter i Bergrummet på Skeppsholmen första måndagen efter start. Märkligt. Den är rejält uppmärksammad i alla stora medier. Kanske tror folk att utställningen är stängd måndagar? Oss gör det ingenting, tvärtom.

Först måste vi bara leta oss fram till själva entrén. Vi vet att den finns där de kinesiska terrakottasoldaterna gjorde succé för ett år sedan. Men soldaterna missade vi, och nu måste vi fråga oss fram. Att söka på nätet lönar sig föga. Däremot är platsen tydligt utsatt i den lilla folder man får i biljettkassan…

Nåja, så svårt är det inte när man väl ser den stora skylten strax före entrén. Ett par i vår ålder är före oss: – Har ni pensionärsrabatt, frågas det. Nej, blir svaret. Det är gratis för 19-åringar och yngre. Vi andra får vackert pröjsa 150 kr.

Utställningen är utspridd i ett antal långa gångar. Montrar i mitten visar ca 300 guld- och silverföremål, textilier och andra fynd som 15 olika museer i Peru lånat ut till Världskulturmuseerna. Utställningen pågår hela hösten och vintern t o m 12 februari 2012, och köerna kommer att ringla långa även denna gång (kanske även på måndagar framöver).

Längs väggarna sitter stora tavlor späckade med text om inkarikets uppgång och fall. Det blir rätt jobbigt att läsa sig igenom skyltarna, man önskar sig en skrift att hålla i handen för att kunna njuta fullt ut av de sanslöst vackra bägarna, smyckena och allt annat i montrarna.

När vi går ut ur bergrummet har vi i alla fall lärt oss  lite om den sydamerikanska indiankulturens långa historia, som fick ett tvärt slut när spanjorerna tillfångatog inkarikets härskare 1532.

Bara en sån sak – regn när vi gick in, sol när vi kom ut – perfekt timat!

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren