Krönika

Hockey-VM ett förväntat fiasko

VM.s enda glädjeämne: svenska domare kommer att döma kvartsfinaler. Foto från Facebook.

Svenska ishockeyspelare av i dag är förmodligen både bättre utbildade och rikare än någonsin. Men i år ville massor av dem inte ställa upp för Tre Kronor i VM. Följden blev ett av den svenska idrottshistoriens mest förväntade fiaskon. Storförlust(0-6 mot Kanada) i kvartsfinalen och sedvanliga utskällningar i allehanda sammanhang.

Är dagens svenska ishockeyspelare otacksamma och opatriotiska?
Det var ju inte så länge sedan ett par av våra allra största stjärnor, Mats Sundin och Peter Forsberg, mycket gärna ställde upp, om tillfälle gavs.
Troligen har sinnelaget hos svenska ishockeyspelare inte förändrats. De spelar nog gärna i Tre Kronor, men inte på vilka villkor som helst. Först och främst måste de trivas i landslagsmiljön, tycka att det är roligt att ställa upp.
Så tycks inte ha varit fallet i år. Den avgående förbundskaptenen Per Mårts verkar inte ha varit lika energisk som tidigare när det gäller kontakten med NHL-spelare. Han har som så många andra gjort ett VM för mycket och gått avstannande i mål.
Att det blivit så är tämligen logiskt och skulden för detta måste främst läggas på dåligt ledarskap från Svenska Ishockeyförbundet. Det är ju inte heller okänt att många svenska hockeyspelare inte är förtjusta i Ryssland. Man borde således ha jobbat hårdare, kanske sockrat anbuden en smula. I stället gjordes idel slappa försök att få över spelarna, på annat sätt kan återbuden från mer än 30 spejare knappast tolkas.
Men kan man inte tvinga spelare till landslaget? Svenska Tennisförbundet gjorde för ett antal år sedan ett försök att kontraktsbinda sina lovande juniorer inför framtida DC-uppdrag. Bindande kontrakt förbereddes, men satsningen visade sig vara mot lagstiftningen och således meningslös.
Landslagsspel måste bygga på frivillighet, givetvis gärna kombinerad med en tacksamhet för de möjligheter svensk ishockey gett en spelare genom en gedigen utbildning.
Svensk ishockey har en enastående förmåga att få fram nya talanger, men kanske har man på sistone glömt landslagets betydelse som symbol.
Samtidigt är ju ishockey-VM delvis en bluff. Världens samtliga bästa ishockeyspelare är aldrig på plats och några kommer i bästa fall med jet lag  kroppen mot slutet av turneringen. Länderna satsar olika år från år. 2016 var Sverige sämst i klassen, när det gäller att får hem spelare. En annan gång är det ett annat land.
En självklar förändring vore att hålla VM bara vartannat år, men den lösningen faller av ekonomiska skäl. Ishockey-VM är nämligen en outslitlig kassako och sådana låter sig inte slaktas i första taget.
Om några veckor startar fotbolls-EM i Frankrike. Även här med en svensk förbundskapten som gör sin sista insats och redan fått en efterträdare. Kan det gå lika illa för fotbollen som för ishockeyn? Kanske inte. Erik Hamrén har dock bästa tänkbara trupp med sig och det är ju i alla fall Zlatan Ibrahimovic som styr verksamheten.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren