Folk, Livsstil

Hon gav tomten ett ansikte

Barn i släde, 1909. Förlaga till titelsida Julklappen (utgiven 1893–1945). Akvarell och gouache. Foto: Björn Petrén.

Trött på den kommersiella julhandeln? Ta en paus och slink in på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken, Stockholm. Här pågår utställningen av Jenny Nyströms illustrationer till vykort, bonader, böcker och jultidningar. Det handlar förstås mest om jultomtar.

Jenny Nyström (1854-1946) är känd för att ha gett den svenska tomten ett ansikte. Som ung illustrerade hon Viktor Rydbergs saga Lille Viggs Äfventyr på Julafton och resultatet blev så framgångsrikt att tomteillustrationerna kom att stå för familjens försörjning under många år. Hon målade över 10 000 bilder och på utställningen visas ett 100-tal.

Flygande tomte, 1928. Förlaga till Jultomten (utgiven 1891–1934). Akvarell. Foto: Björn Petrén.

Men Jenny Nyströms måleri har fler bottnar än de ständigt rödbrusiga och glada tomtenissarna. I ett rum visas hennes tidigare målningar, bland annat från Konstakademien i Stockholm där hon var elev 1873-1881.

Hon var den första kvinna som vann en tävling på Konstakademien och kunde därför söka stipendium för vidareutbildning i Paris. Under studietiden fick hon också ställa ut på den stora Parissalongen 1884.

Porträtt av Dagmar Assarsson, 1916 D. A. (1895–1918), sonen Curts fastmö. Olja på duk. Foto: Per Myrehed.

Hennes självporträtt från 1884 visar en kaxig och frimodig kvinna. Så långt ifrån alla sockersöta flickor som ses i många av hennes illustrationer. Så synd att inte Jenny Nyström fick ägna mer tid åt den seriösa konsten!

Utställningen Jenny Nyström- Illustratör och pionjär pågår till den 17 februari.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren