Artiklar, Folk, Korsord

Hon ger bästa tipsen om hur ett korsord ska lösas

Hur i allsin dar kan man hålla föredrag om korsord? Den frågan får Lena Rainer när hon berättar om sin självuppfunna pensionärsnisch: att föreläsa om korsord:

Vad pratar du då om, undrar man. Och jag rabblar:

Lena Rainer LENA RAINER har jobbat på Gotlänningen, Expressen och nästan 40 år på Sydsvenskans Stockholmsredaktion. Sitter i styrelsen för Stockholmsjournalisternas seniorer. Intressen: I stort sett allt, utom sport. Som alla tanter… Foto: Elisabet Carlsson

. Vilka löser korsord – gamla, unga, män, kvinnor?

. Varför?

. Hur många lösare finns det?

. Hur många korsordskonstruktörer finns det?

. Kan de leva på att göra korsord?

. Vilka ”vapen” har konstruktörerna?

. Och hur överlistar vi lösare dem och undviker deras fällor?

. Hur går det till på redaktionerna när vinnare dras?

. Hur många lösningar kommer in till redaktionerna?

Så tänker konstruktören

Vidare tipsar jag mina åhörare om olika hjälpmedel och småord som förekommer i alla korsord och som är bra att kunna (har skrivit ett eget kompendium om detta).

Berättar om hängivna korsordslösare, som jag intervjuat under min tid som aktiv journalist på Sydsvenskan, t ex Göran Persson, Mats Qviberg, Camilla Lundberg m fl.

Berättar om hur konstruktörerna tänker – har även intervjuat många av dem- och hur de bygger sina rutsystem. Samt drar kluriga nyckel- och lösenord. Synonymer.

Korsordsmakare älskar synonymer, dvs ord med många olika betydelser.

Ett ord som mycket ofta förekommer i korsord och som jag hittat flest betydelser av är ordet atlas.

Det kan vara atlas som i atlassiden, jätten Atlas som bär jorden på sina axlar, Atlasraketer, atlasspindel, atlaskotan, Atlasbergen osv osv. Elva olika betydelser har jag hittat – och då har jag ändå inte tagit med Atlas Copco!

Litet om korsordets historia drar jag förstås också. Visste ni t ex att korsordet slog igenom på 1920-talet i Sverige? Samtidigt som pingpongen och radiolyssnandet förresten, något ni kan stoppa in i hjärnfacket för onödigt vetande. Bildkorsordet gjorde succé direkt när det lanserades i Svenska Dagbladet 1954.

Massor med fördelar

Så radar jag förstås upp alla fördelar som finns med att lösa korsord.

. Det är avkopplande, nyttig hjärngympa som möjligen håller Alzheimer stången.

. Det stärker självkänslan när man kommer på något riktigt klurigt, som man kanske grubblat på i dagar.

. Det är oerhört lärorikt: få människor lär vara så allmänbildade som korsordslösare.

. Det övar upp din flexibilitet, kreativitet och får dig att tänka i helt nya banor. Tar fram gamla kunskaper ur bakhuvudet, kunskaper som du glömt att du hade…

. Vill man öka på fördelarna kan man påstå att korsordslösning ger dig motion också. Om du sitter i favoritfåtöljen i ett hörn av rummet och har uppslagsboken i ett annat hörn av rummet får du faktiskt lite motion varje gång du tvingas resa dig och gå bort och slå upp ett ord.

Kvalificerade problemlösare

Så några soffpotatisar, som bara sitter och latar oss och fyller i synonomer, är vi absolut inte, vi korsordslösare.

Tvärtom är vi, liksom konstruktörerna, rätt kvalificerade problemlösare och kulturbärare. Ja, för vi håller ju gamla ord och företeelser i högsta grad levande när vi sitter där och grubblar.

Floder i Polen, tyska härförare, grekiska gudar, nya datatermer, trädslag, musikanter, olmar, or, ukaser, ediler, larer, Mae West, nej, ingenting är oss främmande.

Det finns mycket att diskutera i samband med korsordslösande. Ska man t ex fylla i ord och bokstäver som man inte är riktigt säker på – skrivna bokstäver låser ju tänkandet och allt kanske blir fel?

Får man ta hjälp av uppslagsböcker, googla, ta hjälp från olika håll eller är det fusk? Göran Persson måste klara allt själv, tycker han…

Här har jag bara snuddat vid några ting som man kan berätta om när man föreläser om korsord. Det finns mycket, mycket mer. Jag kan hålla på i timmar!

Jag kan t ex berätta om mina föräldrar som älskade att lösa korsord. Min pappa, som var jätteduktig, löste Svenska Dagbladets Kors & Tvärs – utan att fylla i bokstäverna. Han sparade korsordet åt mamma! Vi testade honom och det var faktiskt sant, han löste utan bokstäver.

Här börjar man!

Och jag kan avslutningsvis ge er korsordslösare ett litet tips:

När ni löser korsord ska ni helst börja i nedre högra hörnet.

Varför?

Jo, därför att konstruktören oftast börjar bygga och väva sitt korsord uppe i vänstra hörnet och arbetar sig sedan ner genom hela korsordet och slutar i det högra hörnet.

Väl där är han/hon oftast totalt uttröttad och måste ta till de där förargliga – och för lösaren lätta! – småorden.

Det är alltså lättast längst ner!

Lena Rainer

Som hittills föreläst på Nockebyhov, Björnbo, Hirschska stiftelsen, Lidingö humanistiska sällskap, Senioren i Sollentuna, Inner wheel, Sjöstadens folketshusförening, Birkagården, S:t Görans församling, Tanto veteranklubb, Stockholmsskolors veteranförening m fl, men ännu inte fixat hemsidan och eventuell marknadsföring. Hittills har mun-mot-mun-metoden fungerat. Och vi har haft kul!

 

  1. Gertrud

    Kära kusin!
    Det var kul att få tips om den här websidan. Kan tänka mig att ni har trevligt på dina föreläsningar. Min syster Ingrid och jag är ju också hängivna korsordslösare, men det händer ibland att jag googlar fram ord som jag inte klarar av. Är det fusk?
    Kram, Gertrud

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren