Läst, Tipsat, Tyckt

Hot och våld mitt i den svenska idyllen

Jerker Virdsborg. Foto: Sofia Runarsdotter

Jerker Virdborg. Foto: Sofia Runarsdotter

Samuel Bross har läst Jerker Virdborgs Skyddsrummet Luxgatan:

Vi har det oförskämt bra i Sverige. Om man jämför. Jämlikheten har kommit långt och människor kan mötas utan att bli misstänkliggjorda eller hotade. I allmänhet. Till skillnad mot hur det är där ute, i den stora världen utanför våra gränser. Våld eller hot om våld är vardag på många platser.

Det är den verkligheten Jerker Virdborg lyfter in i Sverige i sin novellsamling Skyddsrummet Luxgatan. Här är det;

Jaktplan som blir nedskjutna. En människogrupp som smugglas över en osynlig gräns. En kyrka i Överum som blir plundrad och antänd av en milisgrupp. Myndighetspersoner som utmäter värdefullt gods från en grumsande civilbefolkning på Östermalm. Vakter som misshandlar en person på Karlaplans tunnelbanestation och ingen vågar sig dit. Ett område vid Drottningholm som är avspärrat på grund av radioaktivitet, även om man inte vet om det varit något utsläpp. Vägspärrar i det inre av Småland kontrollerade av en galen militia som skjuter först och frågar sen. Människor blir utkommenderade att försvara vissa landmärken mot en oklar fiende, som plötsligt prickskjuter med luftvärnsgranater mot en kyrkogård, som om det var minnet av en folkgrupp, kanske bara byborna, som skulle utraderas.

De olika novellerna interfolieras av en sammanhängande berättelse just från skyddsrummet Luxgatan. Hur det skulle kunna te sig om man plötsligt måste ner i ett mörkt utrymme under husen för att skydda sig mot ett eventuellt luftangrepp.

Mörkret, ljuden, bristen på vatten, uppflammande vredesutbrott och bråk, allt skapar en underliggande stämning av oförlöst hot.

Mitt i den svenska idyllen placerar han hotet och våldet. Det som plötsligt förändrar förhållandena mellan människorna. Några av novellerna är inte relaterade till en krigssituation (utom möjligen en militärövning i bakgrunden) men ändå påverkas människorna, deras känsloregister blir ett annat, mer nollställt.

Som i en novell där fyra fäder lämnat barn på dagis och sen får för sig att cykla tillsammans mot arbetet. En fridfull cykling som snart omvandlas till en racertävling genom staden, där en av dem råkar ut för en olycka. Men de övriga låter sig inte bekomma. Som om det vore ett offer man får räkna med.

Några noveller har nästan övernaturliga drag, drömlika skeenden. Men det mesta är osäkrat av det latenta våldet, som vi kanske inte ens ser utan bara vet finns där. Och med den förändrade verkligheten blir också relationerna mellan människorna annorlunda. Man blir inte lika meddelsam mot sina medmänniskor längre om man inte vet hur informationen kommer att användas.

Virdborg beskriver ett land i olika delar av beredskap. Antingen för att landet blivit ockuperat eller för att det kanske är delat av inbördeskrig, eller för den delen kanske ligger i krig med främmande makt. Ingenting är säkert.

I Virdborgs värld finns inga förklaringar eller förtydliganden. Vi är bara i ett slags larmtillstånd. Jag kommer på mig flera gånger med att sitta i läsfåtöljen och spänna hela kroppen. Han beskriver olika situationer där plötsligt det vi, i normala fall, betraktar som jämlika relationer har förbytts i olika former av våldsam myndighetsutövning. Det är oavlåtligt spännande och krypande obehagligt.

Man kan inte under läsningen låta bli att undra hur långt bort detta auktoritära samhälle ligger?

När Hitler blivit rikskansler tog det bara tre månader innan lagarna sattes ur spel. I Ryssland dör nu plötsligt obekväma människor. I länder där lagar inte betyder något eller i förorter där ingen hävdar lagens råmärken är det plötsligt mobben som bestämmer.

Plötsliga rykten av tvivelaktig sanningshalt skapar lynchstämningar och okontrollerade utbrott av hat och hämnd. Det är illa när det civila samhället plötsligt blir militariserat. Det tycks mig som att Jerker Virdborg vill varna för dessa tendenser i vårt samhälle idag.

Skyddsrummet Luxgatan av Jerker Virdborg. Albert Bonniers förlag

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren