Sagt, Tyckt

Huggsexa om tjänstepensionerna?

Folkpartisten Carl B Hamilton går till angrepp mot tjänstepensionerna på DN debatt den 8 november. ”Låt inte pensionsspararnas pengar bli instrument i fackets händer” ryar han, och jämför tjänstepensionsfonderna orättvist och felaktigt med löntagarfonderna från 70-talet. (Löntagarfonderna hade ett maktomfördelningssyfte som inte gäller pensionspengarna). Artikeln fick många ilskna kommentarer i DNs nätupplaga.

Och Hamilton skjuter verkligen vilt från höften. Tjänstepensionerna för tjänstemän och arbetare har förhandlats fram och förbättrats under decennier som förhandlingsuppgörelser mellan facken och arbetsgivarna. Hur kan då Carl B Hamilton kalla pensionsfonderna instrument i fackets händer? Och vilka ska bestämma hur pensionskapitalet ska förvaltas om inte de som äger det? Arbetsgivarna har också lika stort inflytande som facken i tjänstepensionsinstituten. I t ex AMF:s styrelse sitter fem från LO och fem från Svenskt Näringsliv (fast Hamilton nämner i sin artikel bara LO).

Tjänstepensionerna är i praktiken intjänade löneökningar som löntagarna har avstått ifrån för att i stället trygga ålderdomen. Då är det ju också rimligt att löntagarna via sina representanter har inflytande över förvaltningen – kanske t o m större inflytande än arbetsgivarna – eller hur? Carl B Hamilton ser nog framför sig samma totala ”fria val” (i praktiken huggsexa) om pensionspengarna som inom många andra områden som avreglerats. Det tycker jag vi ska akta oss för. Det räcker bra med de valmöjligheter vi redan har. I själva pensionsidén ligger stabilitet och trygghet, och det måste vi slå vakt om. Då är nog den kontrollerade upphandlingen av ett antal pensionsförvaltare som tvingas hålla nere sina avgifter att föredra (som i ITP-systemet – industrins och handelns tjänstepension) även om förvaltningsresultaten inte alltid toppar listorna. Pensionsinstitutens syften är enbart bra och trygga pensioner (sen finns det förstås mycket att önska om institutens kalkyler, livslängdsberäkningar, information och interna ersättningar mm, men det är en annan historia som länge varit under lupp i media).

Inge Josephson

Tidigare privattjänsteman och rätt nöjd med ITP:n

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren