Fråga sjukgymnasten

Hur blir man frisk från ”hopparknä”? Sjukgymnasten svarar

Foto: answers.com

Fråga: Misstänker att jag ådragit mig så kallat hopparknä, eller jumpers knee, vid lite badmintonspelande för ungefär tre veckor sedan. Symptomen stämmer precis, och jag har fortfarande ont när jag knäböjer med belastning.

Min fråga är, då jag vanligtvis inte utövar några sporter utan bara promenerar sporadiskt, kommer detta att läka av sig självt bara genom vila? Eller krävs det någon speciell träning?

Med vänlig hälsning Linus

Viveca svarar: Hej, detta är lite svårt att svara på, då jag inte har någon ”egen” beskrivning av symptom och förlopp. Men OM det är så kallat J knee, så BRUKAR det räcka med att varva ner och sköta sin ”smidighetsträning”. Kanske ett tag byta ut din vanliga träning, jobba i vatten/bassäng, och låta knäna vara i cirka två veckor när det gäller träning. Se dock till att leden i avlastade rörelser får jobba lite.

Börja sedan med att cykla. Då jag inte alls är säker på den diagnos du själv gett symptomen, kan det vara klokt att vända sig till någon seriös, idrottsskadekunnig sjukgymnast.

Sällan, enligt min 25 åriga erfarenhet, hjälper endast ”fysiska övningar”. Noggrannhet vid diagnosställandet är mycket avgörande för rekommenderad åtgärd.

Sawadee från Siambukten/Viveca

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren