Läst, Lyssnat, Upplevt

Hur gammal tänker du bli?

Bo dyrt vid 50 och du lever längre!

Kropp och själ är ett alldeles utmärkt radioprogram som verkligen försöker gå till botten med sina frågeställningar. I somras handlade ett program om åldrandet. Den här gången har man intervjuat en man, Tord Lyseving, som tänker bli 138 år gammal bara genom att äta frukt och bär och Karim Jebari, filosofen som tänker bli 10 000 år. Möjligt eller inte, men de trodde stenhårt på detta. En långtidsundersökning i Göteborg av 855 män födda 1913 visar vad som påverkar din livslängd.

• Inte otippat har den som inte röker vid 50 stor möjlighet att nå 90.

• Lågt blodfett (kolesterolhalt) påverkar.

• Drick lite kaffe så lever du längre.

• Har du fortfarande orken kvar vid 54 så är chansen större att nå hög ålder.

• Lustigt var också sambandet mellan hög hyra vid 50 och hög ålder. Har sannolikt att göra med hög inkomst och därmed kanske bättre och hälsosammare levnadsomständigheter.

Gamla föräldrar är däremot ingen garant för ett långt liv enligt denna undersökning. I programmet ifrågasattes också nyttan med att vi gör allt för att leva längre. Vi måste också tänka på livskvalitén. Den 87-årige professorn uttalar sig om hur han blev utslängd vid 67 men har fortsatt att jobba. Mycket handlar om huvudet. Kroppen i övrigt är numera möjlig att hitta reservdelar till, men när det börjar snurra till i huvudet är vi betydligt sämre rustade.

Programmet kan du lyssna till på SR Play http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1272

Har jag råd att bo kvar?

DN publicerade för några veckor sedan en undersökning av Kairos Future om hur Stockholms äldre, 57-67, ser på pensionärslivet. Det största problemet, för åtta av tio, är att inte kunna ta hand om sig själv. 40 procent oroar sig för boendekostnaden. Men att hitta mindre och billigare boende för den här jättegruppen kommer inte att bli lätt. 44 procent vill fortsätta jobba efter 65, 60 procent oroar sig för att pensionen inte ska räcka till. Positivt: 62 procent tycker att de har gott om tid och 65 procent ser ljust på framtiden.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren