Kultur

Hur många Mary finns därute?

Aris Fioretos. Foto: Vogler/sv.wikipedia.org.

Ann Pettersson har läst  Mary av Aris Fioretos.

Ett land i kris: militärdiktatur. Studenter gör uppror, försöker ordna möten, kräver yttrandefrihet, mötesfrihet. De styrande slår till.

En ung kvinna som egentligen inte alls varit oppositionell hamnar i fängelse: Hennes pojkvän är aktivist. Man vill få upplysningar från kvinnan men hon tiger och fortsätter att tiga boken igenom.

Det sägs aldrig vilket land det handlar om men för oss som varit med ett tag är det uppenbart att det är Grekland: allting stämmer, diktaturen, upproret, repressalierna.

Mary, som kvinnan heter, tiger sig igenom förhören, vägrar utlämna pojkvännen. Hon är med om förnedring, misshandel, isolering.

Under bokens gång förstår vi att hon kommer från en inflytelserik familj som skulle kunnat hjälpa henne – men hon vill inte dra in dem. Hon är dessutom med barn.

Vi får i första halvan av boken ingen tydlig bild av Mary eller hennes känslor. Men i fortsättningen samlar sig frågorna: vad händer med en människa i fängelse bland andra i olika grader av desperation?

Vad händer med en människa som hamnar som Mary till slut på en fängelseö, i isolation?

Hur förmår hon hålla kvar sin värdighet? Hur hatisk eller hämndlysten blir hon? Hur håller hon kvar sin mänsklighet?

Vad är priset för att härda ut?

Bokens språk upplever jag först som mycket vackert men formellt och distanserat .Jag förstår senare att det bara förstärker Marys eget tänkande: låt dem inte komma dig för nära!

Det får mig att associera till Mikis Theodorakis sångtexter om denna period, om fångarna i militärjuntans fängelser som skapar ett morsealfabet genom att knacka i väggarna till varandra och genom detta ge varandra hopp.

Fioretos anger medvetet inte vilket land han skriver om och jag anar varför. Detta är inte en berättelse om Grekland på 1970-talet, utan samma sak händer på många platser i världen i dag, i Mellanöstern till exempel, framför allt i Syrien.

Vi skall inte läsa Mary som en historisk roman utan som en rapport om det nuvarande, en angelägen och smärtsam påminnelse. Hur många Mary finns därute i världen egentligen?

Mary av Aris Fioretos. Norstedts. Pris ca 195 kr.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren