Samhälle

Hur mycket är pensionärerna värda?

Budgetfrågorna är viktiga för pensionärer. Foto: Jurek Holzer.

Det verkar som om politikerna plötsligt upptäckt att pensionärerna i Sverige är rätt många – fler är två miljoner. Det är en grupp som kan eller borde kunna påverka politiken mer än hittills.

Nyfiken grå har påtalat detta flera gånger under årens lopp. Vi har till och med föreslagit ett pensionärsparti och vi har startat Pensionärsligan – ett debattforum som verkar för att vi som äldre ska få rimliga liv. Och plötsligt är stenen i rullning!

Valfläsk eller omsorg?

Kan det vara valfläsk eller en djupt känd omsorg om oss äldre som drabbat politikerna? Redan förra hösten försökte vi reda ut var partierna stod i sina satsningar på pensionärernas rena plånboksfrågor. Nu gör vi ett nytt försök.

Vi har granskat regeringens budget och alla skuggbudgetar för att se vad de betyder i kronor och ören för Sveriges pensionärer 2018. Vi har inte tagit med vård-, omsorgssatsningar och arbetsgivaravgifter, viktiga nog men påverkar inte direkt plånboken.

Regeringen var först ut i höstas och utlovade en snabbare skattesänkning på pension än vad som tidigare utlovats.

Nu ska det förhatliga skattegapet mellan lön och pension bort på tre år med början 2018.

2018 likställs skatten på inkomster upp till 17 000 kr/mån men med sänkningar av skatt på pension ända upp till 35 000 kr/mån.

Även bostadstillägget ökas något.

Allt detta kostar cirka fem miljarder 2018 (av regeringens totala satsningspaket på 43 miljarder).

Alla vill sänka pensionsskatten

Hur har då övriga partier reagerat? Jo, alla hakade på och vill sänka skatten på pension, i flera fall mer än regeringen.

Flera vill också göra det mer lönsamt att jobba redan från 63–64 års ålder. De flesta petar försiktigt i bostadstillägget utom Kristdemokraterna som tar i rejält.

Men – Moderaterna, Liberalerna och Centern vill också skapa nya skatteklyftor genom ytterligare jobbskatteavdrag för ”ickepensionärerna”.

Nyfikengrå har grottat i budgetproposition och skuggbudgetar för att få fram eventuella skillnader i ambitionsnivå för våra plånböcker 2018.

Alliansen har ingen gemensam budget, Miljöpartiet ingår i regeringen och gör ingen egen budget och Vänsterpartiet har förhandlat med regeringen om budgeten.

Det är inte helt lätt att jämföra siffrorna mellan partierna. Uppgifterna går isär om vad saker och ting kostar statsbudgeten och budgetdokumenten är ett myller av ord och siffror.

KD och SD sticker ut

Grovt räknat skulle en jämförelse mellan partierna kunna se ut så här i miljarder kronor vad gäller önskade pensionärssatsningar på sänkta skatter och höjda bidrag 2018:

Regeringen (S, MP) + V 5,1 miljarder, Centerpartiet 5,0, Liberalerna 5.7, Moderaterna 7,7 , Kristdemokraterna 14,7 och Sverigedemokraterna 15 miljarder.

(Slopandet av den särskilda löneskatten för äldre som regeringen införde 2016 har inte tagits med eftersom det är en arbetsgivaravgift som möjligen indirekt påverkar. Men tre partier vill ta bort den. Vård- och omsorg inte heller medräknat. Jobbskatteavdrag för 63–64-åringar tas med även om 63-64-åringar inte direkt räknas som pensionärer).

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna framstår som mest generösa eftersom de vill ta bort skattegapet mellan lön och pension helt redan 2018 vilket bara det kostar 10–11 miljarder.

Sverigedemokraterna är också det enda parti som höjer garantipensionen med 1000 kr/månad för 3,9 miljarder. Kristdemokraterna lägger 2,6 miljarder på bostadstillägget jämfört med 0,6 för till exempel regeringen.

Finansieringen viktig

Att tänka på innan vi går till valurnorna nästa höst är också hur satsningarna finansieras.

Regeringen finansierar bara tre av sina 43 reformmiljarder med höjda skatter och tar resten av sina satsningar från budgetöverskott.

Övriga vill ha totala skattesänkningar i 30-miljardersklassen genom att spara in rejält på bidrag, kostnader för integration, arbetsmarknad, höja momsen med mera (det senare drabbar förstås pensionärernas plånböcker).

Ytterligare en fråga är vad satsningarna innebär i plånboken för olika inkomstnivåer hos pensionärerna. Den får vi kanske återkomma till….

Källor:

Budgetpropositionen 2018
Partiernas hemsidor och skuggbudgetar
Mailsvar från partikansliernas pressjourer.

 

3 Kommentarer

  1. Inga-Lisa Sangregorio

    KD:s förslag att helt ta bort den s k pensionärsskatten och finansiera genom en höjning av momsen skulle göra alla med en pension under 17 000 ännu fattigare. Pensioner under den gränsen kommer under alla förhållanden att beskattas på samma sätt som färska löneinkomster från nästa år, och en momshöjning skulle göra alla varor och tjänster dyrare. Det är obegripligt att KD:s förslag inte granskats ordentligt utan beskrivs som ”generöst” mot pensionärerna.

  2. Inge Josephson

    Du har alldeles rätt, Inga-Lisa, att det är viktigt att ta hänsyn till hur skattesänkningarna finansieras innan man gör ”high five” (vilket jag också skriver i artikeln). Det är dock svårt att ta med alla parametrar i en kronor-och-ören-jämförelse. Hur mycket du betalar i moms är ju individuellt. KD föreslår en momshöjning med 1 (en) procent. Om du har 17 000 i pension 2018 och konsumerar allt du får ut (säg 14 000) med säg 25 % moms (vilket du säkert inte gör åtminstone om du befinner dig i omsorgen) betalar du 3 500 kr/år i moms. Med 26 % betalar du 3 640 kr, dvs 140 kr mer per år dvs ca 12 kr mer i månaden. Visst ska vi värna om dem som har det sämst. Den genomsnittliga totala bruttopensionen (alltså inkl tjänstepension) var i det närmaste 17 000 kr/mån 2016 i Sverige. Det finns alltså en stor grupp ovanför denna nivå där alla inte heller är stormrika på sina pensioner.

  3. Peter

    Jag undrar om skatterna för pensionärerna i allmänhet kommer att stiga nu med tanke på att skatterna för pensionärer som bor utomlands har fått 5 procent skattehöjning i år. Det är oroande när skatter höjs mer för grupper med svag röst. Man kan kanske ana vad som kan komma för oss vanliga när man ser tendenser. Vi måste lära de unga att se upp till de gamla och inte ner. Peter

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren