Folk, Samhälle

Hur ska det gå för KD? Nyfikengrå får svar av Ebba Busch Thor

Sigfrid Leijonhufvud och Ebba Busch Thor. Foto: Ingrid Lindgren.

Hur ska det gå för Kristdemokraterna, KD, i höstens val? Frågan är lika aktuell denna gång som de senaste valen 2014 och 2010. Opinionssiffrorna ligger stadigt under fyraprocentsspärren, ibland mycket under till och med. Men partiet har klarat sig förut, och tänker göra det igen.

Nyfikengrås Sigfrid Leijonhufvud intervjuade Ebba Busch Thor framför Gunnar Magnussons filmkamera på plats i riksdagshuset för att få veta hur partiet förbereder sig.

Och mötte en stridslysten partiledare som trots det svaga läget tror på spurtförmågan hos KD, och minns att succévalet 1998 (11,8 procent) föregicks av mycket låga opinionssiffror.

– KD gjorde en otrolig valrörelse då, Carl Bildt hade varit borta från politiken ett tag och det fanns ett fönster som man använde väldigt väl. På den tiden hade man inte ett 18 procents Sverigedemokraterna, SD, att förhålla sig till. Konkurrensen är mycket tuffare nu.

På frågan om kritiken mot pensionssystemet svarar Ebba Busch Thor att hon till dels håller med:

– Vi håller på att jobba med det i Pensionsgruppen. Rent konkret har vi gjort flera saker. Vi har som första parti lagt förslag om att utjämna skillnaderna i skatt mellan löntagare och pensionärer på ett bräde. Samt sagt att pensionärerna måste följa med i alla skattesänkningar.

– Vi har även föreslagit en höjning av bostadstillägget med 300 kr för ensamstående och 500 kr för sammanboende. Och höjt taket i bostadstillägget från dagens 5 000 till 7 500 kr i månaden.

Hon menar att om KD:s politik gällt hade många tusentals pensionärer fått det bättre.

– Både Moderaterna, M, och Socialdemokraterna, S, har motvilligt börjat göra satsningar på pensionärer. Jag brukar fråga mig: hur vet man att det är valår i år? Jo, om S börjar prata om pensionärer eller inte. Men både S och M ska göra sina ändringar efter valet, dessutom är de utportionerade på flera år.

Om höstens regeringsbildning, säger Ebba Busch Thor så här:

– Vi får först se hur resultatet blir. Efter valdagen kommer vi att rösta mot Stefan Löfven som statsminister, därefter röstar vi för Ulf Kristersson som statsminister. Det är KD:s besked.

– Det här kräver att SD röstar för en Alliansregering. Och jag tror att man kommer att göra det, annars kräver det att Jimmie Åkesson förklarar för sina väljare varför man låter Stefan Löfven vara kvar.

Lyssna på hela intervjun här, som finns på Youtube.

Där svarar Ebba Busch Thor på fler frågor, bland annat varför de 9000 afghanerna inte borde få stanna kvar, varför partiet tycks skygga för kristna värderingar och inte minst, varför hon tycker att KD behövs i Sveriges riksdag.

Gunnar Magnusson i filmtagen. Foto: Ingrid Lindgren.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren