Krönika, Kultur

Hur ska framtidens människor kunna förstå oss?

Lingvistikern, Doktor Louise Banks (Amy Adams) försöker kommunicera med rymdvarelserna. Foto: Jan Thijs. Copyright © 2016 Xenolinguistics, LLC.

Ett tips bara: passa på att se den amerikanska science fiction-filmen Arrival innan den försvinner från repertoaren.

Jag var lite tveksam till en början. Science fiction, rymdvarelser och hotande världskrig, har vi inte sett tillräckligt av den varan? Det finns väl annat på bio som är aktuellare och mer spännande.

Trodde jag också, innan en av mina söner övertalade mig att se den.

I korthet handlar den om 12 rymdskepp som plötsligt hänger ett 20-tal meter över jordskorpan på 12 olika ställen av jorden. Vad gör de här, vad vill de, är de fredliga eller fientliga? Hur f-n får man reda på det?

En linguist med många språk på sina lyra blir värvad för att försöka tala med främlingarna. Nej, främlingarna börjar inte plötsligt snacka bruten amerikanska med oss.

Deras ljud består inte av vokaler och konsonanter utan snarare av något valsångsliknande, är det ett språk eller är det bara ett uttryck för en känsla?? Förutom de mystiska ljuden skickar de ut märkliga cirklar ut i luften. Vad betyder de?

Hör gör man med kulturer som inte kommunicerar på det sätt vi är vana, som helt enkelt inte har våra referensramar? Ska vi göra som de amerikanska militärcheferna under Kuba-krisen 1962.

Alla vapenslagschefer föreslog att man för säkerhets skull borde bomba raketramperna innan ryssarna gjorde sammalunda mot USA. Lyckligtvis – eftersom vi fortfarande kan läsa de här raderna – höll sig president Kennedy lugn och insåg att det kanske inte var det totala kriget som Sovjet eftersträvade.

Jag vill inte avslöja hur det går, men i grunden handlar denna, inte särskilt krigiska, film om språket. Hur hittar man ett gemensamt språk som båda parter kan förstå? Är främlingarna smartare eller dummare än vi? Hur vet de vad jag menar när jag säger fred?

Ill: Nordisk familjebok.

Efter filmen kom jag att tänka på hieroglyferna. Det var egyptiernas skriftspråk mellan ca 3000 f Kr och 300 e Kr. Någonstans vid 00-talet kom egyptierna på ett annat skriftspråk som de anammade och på bara några generationer försvann det språk de använt dagligen i flera tusen år!

Och det märkliga är att det tog oss moderna människor ända fram till tidigt 1800-tal innan vi – tack vare Rosetta-stenen – upptäckte hur man skulle tolka tecknen!

Vi bär med oss en liknande problematik från våra dagar in i framtiden. Än så länge använder vi kärnkraftverk för fullt och dagligen i ett otal länder.

Vi forskar i var och hur man säkert ska kunna förvara det utbrända kärnmaterialet men vi har ännu inte löst hur vi ska kommunicera med framtiden de måste ju ligga skyddade i minst 100 000 år.

Hur vet vi att folk kommer att förstå den varningsskrift som ska stoppa dem från att öppna de radioaktiva kapslarna? Hur vet vi att framtidens människor inte tror att vi bara luras för att skydda våra värdefullaste skatter?

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren