Folk, Sagt, Skrivit

Hur ska sagan om Wij trädgårdar sluta?

Foto: Wij trädgårdar..se

Foto: Wij trädgårdar..se

”Alla har vi våra drömmar. Det kan handla om att inreda hus, att avancera i jobbet, att få spela i landslaget, att ta lastbilskörkort. 

Allting som sker i en trägård handlar ju om att förverkliga drömmar. Det finns ingen som sätter potatis för att han måste. 

Man förväntar sig resultat av det man tar sig för i trädgården, till och med när man jagar maskrosor.”

Så poetiskt skriver Lars Krantz på Wij trädgårdars hemsida. Trädgårdsmästaren som skapade succéträdgården på Djurgården i Stockholm, Rosendals trädgård. Och år 2000 fick frågan av Ockelbo kommun att skissa på en trädgårdsanläggning vid Wij säteri med ambitionen att göra platsen till ett centrum för nordisk trädgårdskultur.

Lars Krantz. sv.wikipedia.org

Lars Krantz. sv.wikipedia.org

Wij säteri var från början det mest framgångsrika bruksföretaget i Gästrikland på 1700-talet, med verksamhet på flera platser i norra Gästrikland och södra Hälsingland.

Nu skulle kommunen storsatsa på en anläggning som kunde dra besökare till samhället. Och det lyckades man med, med råge. Mellan åren 2000 och 2013 ökade antalet turister med 75 procent!

Sommaren 2003 var det ca 25 000 som hittade dit, året därpå 50 000. 2007 utsågs Wij Trädgårdar till Sveriges vackraste park. Därtill fick man Stora turismpriset.

Kort sagt en framgångssaga inte vilken som helst för en liten oansenlig kommun i det oansenligaste av alla svenska landskap, Gästrikland.

Här någonstans började det mullra i leden. Mellan 2003 och 2006 användes 43 miljoner för att finansiera verksamheten, varav en hel del EU-pengar.

Rosenträdgården. Foto: Vilhelm Lindgren

Rosenträdgården. Foto: Vilhelm Lindgren

Från 2007 var det meningen att man skulle klara av att dra runt det hela med i princip besöksintäkter. Men det visade sig vara en svår nöt att knäcka.

2008 kom frågan om ett kommunalt bidrag för första gången upp på Ockelbo kommunfullmäktiges bord. Det blev ett ja. Liksom många gånger till. De senaste åren mellan 900 000 och tre miljoner kr om året.

Nu sju år senare och stadigt sjunkande besökssiffror börjar kommunens invånare att gny ordentligt. Efter 2014 års bokslut stod det klart att företaget var konkursmässigt. Vilket har gjort att politikerna ansträngt sig ännu mer för att rädda det som kommit att bli kommunens absolut viktigaste besöksnäring.

I vintras lät man en extern utredare titta på företagets ekonomi, som kom fram till att konkurs var en dålig affär för kommunen. Att utöka kommunbidraget ansågs inte heller som någon långsiktig lösning. Det som bedömdes som mest realistiskt var att kommunen skulle köpa hela anläggningen för ca 10 miljoner kr.

I våras beviljade fullmäktige Wij Trädgårdar ett lån på en miljon kronor, under sommaren har företaget lånat ytterligare pengar och nu i september ansökte man ännu en gång om pengar från kommunen, ett driftsstöd på två miljoner.

I går var det fullmäktigemöte i Ockelbo. Som beslutade att förse Wij trädgårdar med nya friska pengar. Ett beslut som klubbades igenom av fullmäktigemajoriteten S och C, mot M, SD och FP med 22 röster mot 9.

Totalt 3,6 miljoner har det kostat att hålla verksamheten i gång i år.

Det blir nog inget vackert slut på sagan om Sveriges vackraste trädgård.

Foto: Vilhelm Lindgren

Foto: Vilhelm Lindgren

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren