Krönikor

I cykelsporten blommar cynismen – vad bryr sig åskådarna om dopning?

Den stora skräckvisionen i idrottsvärlden är det kaos som skulle utbryta om Usain Bolt skulle åka fast för dopning. En rad sprinterlöpare av absolut toppklass har ju till slut fastnat i de allt talrikare testerna. Bolt har fått lämna hundratals prov och aldrig fällts. Ändå lurar misstanken alltid mot de allra främst bland de bästa. Är det verkligen möjligt att göra så fantastiska resultat utan otillåtna medicinsk hjälpmedel?

Ett avslöjande av den som många betraktar som världens främste idrottsman genom tiderna skulle vara en ohygglig smäll för hela verksamheten och drabba alla sporter, från badminton till volleyboll med minskat trovärdighet. Friidrotten har redan via tidigare dopingfall tappat mycket av sitt anseende, det är inte samma tryck över verksamheten.

Idoler jorden runt

Förr vimlade det av friidrottsstjärnor, som blev idoler jorden runt. Vid sidan av Bolt har i absolut toppklass egentligen bara funnits den ryska stavhopperskan Jelena Isenbajeva, men hon håller inte samma klass längre. Det finns många mycket duktiga friidrottare, men de har måttlig eller mycket liten lyskraft.

DN-galan på Stadion nyligen var av hög klass, men nästan alla var ense om att tävlingarna inte lyfte. Felet var förstås att Bolt inte var med. Det är egentligen absurt att en så stor sport skall vara så beroende av en enda superstjärna, men samtidigt ger Bolt friidrotten ett andrum.

Bejublade cyklister

Bolt är 26 år och kan möjligen vara med i ännu ett OS. Förhoppningsvis kan nya stora namn, utan dopningsbelastning, komma fram under tiden. Och naturligtvis måste Bolt gå i pension ostraffad.

Men hur mycket betyder dopningsavslöjandena egentligen? Bryr sig åskådarna om hur stjärnorna nått sina maximala kapaciteter?

Det skiftar sannolikt från sport till sport. I cykel tycks cynismen alltid blomma. Här har stjärna efter stjärna avslöjats för fusk, med de senaste avslöjandena kring Tour de France-kungen Lance Armstrong som kulmen. Ändå kunde Armstrong i helgen hyllas av en amerikansk cykelpublik, som antingen förlät sin stjärna eller tyckte att bevisen mot honom varit falska.

Och i vår kommer cykelmaffian i alla massmedier åter att bygga upp intresset för de stora cykelloppen, ”de makalösa, fantasieggande äventyren”. I Eurosport kommer kommentatorerna åter att vråla ut sin otyglade entusiasm. I italienska, franska och spanska alper kommer cyklisterna åter att bejublas av stora åskådarmassor, som tydligen totalt struntar i hur mycket piller deras hjältar stoppar i sig.

Ett val återstår

Det handlar knappast om okunnighet, utan om en klar gemensam vilja att bortse från fakta. Eller också tycker man att de hårda etapploppen helt enkelt kräver otillåten medicinsk hjälp.

Snart återstår bara ett val: Antingen förbjuds cykelsporten helt eller också släpps dopningen fri inom just denna sport (som då självklart måste strykas från OS-programmet). Det nuvarande tillståndet är en extrem form av hyckleri och ger egentligen inget hopp om att sanning och rätt kan segra.

Det hoppet finns trots allt fortfarande kvar gentemot friidrotten.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren