Ätit & druckit, Krönika, Kultur, Livsstil, Vetande

I kräftans vänkrets

Vännerna till kräforna är många. Foton: Aina Bergwall

Premiären, den där som inte längre är lika bestämd som förr, har ägt rum. Kräftsäsongen är inledd. Än har jag inte ätit några för året, men det ska självklart bli. Skaldjur är så gott!

Visst är det ändå trist att det blir så otroligt mycket skräp över när man kalasat på räkor, krabba, hummer och kräftor. Avfallet väger kanske lika mycket som de ätbara delarna (och det verkliga kilopriset är alltså ungefär dubbelt så högt …).

Men kan man tänka sig: det finns planer för de där skalen! Ja, inte så att man kan återanvända dem hemma i köket (fast jag vet att energiska människor gör buljong ibland) men däremot när man hanterar skaldjuren i stor omfattning. Det påstås bli upp till 8 miljoner ton sådant avfall i livsmedelsindustrin varje år.

Mer skal än mat men en ljuvlig rätt

Skalen kan nämligen förvandlas till kitosan, ett förnybart, biologiskt nedbrytbart och antibakteriellt ämne som dessutom har en kemisk struktur snarlik bomullens. Forskare på det statliga institutet RISE jobbar som bäst med att förfina metoderna och det nya materialet, som förmodas fungera utmärkt i textilier. Det gäller nu att öka fibrernas styrka och det sker i kombination med nanocellulosa, också det ett nytt ämne. På sikt alltså i kläder, med mindre negativ påverkan på vår omvärld.

Man tvingas ju inse att modebranschen inte är särskilt miljövänlig. Ett par jeans ”kostar” 15000 liter vatten i produktion, i en tid när tillgång till rent vatten inte alls är en självklarhet för alla. Modejättarna lanserar för många kollektioner, kör fram nya trender onödigt ofta, tvingas rent av elda upp osålda plagg. Hemskt!

Kräftan – ett ljus i augusti-mörkret

Vi kunder som gillar att shoppa måste se lite mera noggrant på etiketterna som berättar vad kläderna innehåller. Man ska satsa på lin, ull, siden, skinn, mohair, hampa och bambu, alla sådana naturmaterial som inte har så stor negativ effekt på miljön. Viskos och lyocell bygger också på material som är hyfsat bra.

På SVT Play finns en timslång brittisk dokumentär, ”Modets smutsiga baksida”, som kan ses i ett halvår framöver. Väcker många tankar! Och man häpnar över hur lite myndigheterna kan göra när exempelvis en hel flod blir förstörd (ett exempel från Indonesien), med otäcka, allvarliga och långvariga effekter på folks hälsa. Naturligtvis är det så att återvinning, second hand-shopping och mer eftertanke när vi tittar in i garderoben är måsten.

Så till kräftkalaset går det alldeles säkert att hitta en gammal ”trasa” där, bland det som väntar på hängarna. Förmodligen rätt snygg också, eller hur? Fast i framtiden kanske vi i kräftans vänkrets kan skruda oss i skaldjursskal, under namnet kitosan!
Vid det laget kanske skaldjuren kvalat in i djurgruppen modelejon …

Källa:

https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/utveckling-av-kompositfiber-fran-kitosan-och-nanocellulosa

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren