Läst, Tyckt

I Nice är 2012 redan ett RIKTIGT äldreår

Gympa i badet kan göra susen för hälsan

Hur många vet att 2012 är de äldres år i år? Räck upp handen! Tror inte särskilt många känner till detta gigantiska, och viktiga eu-projekt, som drog igång 1 januari, ska pågå året ut och omfatta alla länder i eu.

I november skickade regeringskansliet ut ett pressmeddelande med rubriken Äldreåret 2012 i EU.

Sedan följde en lång text med information om allt detta år ska innehålla. Hör här:

”År 2012 är utsett till Europaåret för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationer (Äldreåret). Den svenska regeringen och myndigheter kommer att genomföra insatser under temaåret. Möjlighet finns att söka medel från olika EU-program och fonder för ideella- och idéburna organisationer. Privata företag, kommuner, landsting, myndigheter, universitet och högskolor, kan också söka medel för lokala eller regionala projekt.”

Nu väntar alla vi äldre på att det ska ske stora saker, eller hur?

I Nice, däremot, behöver man inte vänta särskilt mycket.

I dagens nice-matin publiceras en artikel om allt som redan nu är på gång.

Det ordnas föreläsningar, aktiviteter på allmän plats, sångtävlingar modell TV4:s Idol för äldre, och Trophée Senior Citoyen, en tävling som delar ut utmärkelser till äldre.

Syftet med trofén/utmärkelsen är att lyfta fram prestationer inom olika yrkesgrupper, kultur, ekonomi, social- och välgörenhetsområdet för att nämna några exempel. När man har fyllt 55 kan man anmäla sig, eller så anmäler man någon annan lämplig person. Det gör man till exempel på Maison des Seniors, översatt seniorhuset, om man inte skickar iväg sin anmälan per post.

Man kan gå på seniorgympa, tai-chi eller qi gong i olika parker runt om i stan varje vardag. I mars startar en ny lokal sajt för att ytterligare understryka vikten av ”seniorer i form”.

I början av sommaren drar den fjärde omgången av la StarSeniors igång. Äldre förhoppningsfulla sångare deltar i det som från början var ett lokalt arrangemang i Nice. Nu strömmar det till äldre från hela Frankrike. Tävlingen har blivit en enorm succé, och sänds numera även i fransk tv. Final i slutet av november.

I slutet av 2012 är det dags för en stor mässa, le salon Senior Avenir (ungefär Framtidsmässa för seniorer).

Allt detta för att seniorer i Nice ska leva ett aktivt liv som äldre. Antalet bidrag som sökts och fåtts finns det ingen information om i tidningsartikeln. Kanske har staden Nice fixat detta på alldeles egen hand, med alldeles egna initiativ – vem vet?

I Sverige väntar vi otåligt på vem som ska söka, och få bidrag från regeringskansliet för att det ska märkas att 2012 är ett riktigt viktigt år för alla äldre.

Så här presenteras seniordelen av staden Nice hemsida

Fotnot: Nästan 100 000 av 340 000 ivånare i Nice är 60 år och äldre. De representerar 29 procent av befolkning, varav 55 procent är kvinnor och 45 procent män.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren