Ätit & druckit, Folk, Sagt, Upplevt

I Örebro sparas det på hemtjänsten, i Skellefteå stormar det kring äldres mat

Örebro.Foto: Örebro kommun, Fredrik Kellén

Örebro.Foto: Örebro kommun, Fredrik Kellén

De dåliga nyheterna om hur gamla har det duggar tätt i dagarna.

I Örebro, till exempel, ska hemtjänsten dras ner med mångmiljonbelopp. Orsak? Jo, allt fler väljer andra företag än kommunens för den omsorg i hemmet man vill betala för.

Beslut fattades i Vård- och omsorgsnämnden Väster häromdagen, berättas det i SVTnyheter/lokalt Örebro. Det man ska dra in på är timvikarier, som motsvarar ca 100 heltidstjänster, och anställningsstopp för omvårdnadspersonal.

Nu väntas nämnden på östra sidan om stan fatta ett liknande beslut. – Det är tufft, men vi måste få ordning på ekonomin och använda skattepengarna effektivare, säger Marie Brorson (S), vice ordförande i Vård- och omsorgsnämnd Öster till SVT.

Rasmus Persson. Foto: örebrokommun.

Rasmus Persson. Foto: örebrokommun.

Sedan kommunen införde möjligheten att välja eller bli tilldelad privata utförare av vård och service har man tappat många ”kunder”.

Jan Andersson som är ordförande för fackförbundet Vision tycker att summan är orimlig.
– Jag har svårt att tänka mig att det finns luft motsvarande 100 miljoner som går att tajta till. Här ligger det nån typ av systemfel i modellen i Örebro.

Kommunalrådet Rasmus Persson (C) menar att besparingarna är nödvändiga:
– Vi har i särklass dyrast hemvård om man tittar med jämförbara kommuner. Kan andra så varför skulle inte Örebro kommun kunna klara det?

Peter Lundmark, måltidschef Skellefteå. Foto: skelleftea.se.

Peter Lundmark, måltidschef Skellefteå. Foto: skelleftea.se.

I västerbottniska Skellefteå har det blåst upp till storm kring de äldres mat.

Restaurang Arom, kritiserades vid årsskiftet för den mat man levererade till lasarettet och till äldre i Skellefteå kommun. Bristerna skulle åtgärdas, sa man.

Nu har det gått tre månader och det har inte blivit bättre, snarare sämre, enligt undersköterskorna i hemtjänsten Emma Sehlstedt och Matilda Widmark som tagit bild på ett 20-tal matlådor för tidningen Norran.

De säger att de vill träda fram och berätta för de äldres skull.
– Vi har fått mycket mer klagomål på maten från de äldre, säger Matilda Widmark.
– Många gånger skäms vi över att servera maten.

De berättar om en morotssoppa som ser ut som en puré, potatismos som är som en spya med en klump i mitten, okokta grönsaker fast de borde vara kokta.

Matlådorna kostar 40 kronor per styck, vilket blir 560 kronor för lunch och middag under en vecka och 2 240 kronor på en månad.

Måltidschefen Peter Lundmark har inte upplevt att kritiken varit så hård. Man har låtit politiker och företrädare från pensionärsrådet att äta maten, och många saker i nya köket är på plats. – Men vi blir aldrig klara. Vi jobbar med ett ständigt förbättringsarbete och har mycket mer att göra, säger han till Norran.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren