Folk, Upplevt

I Södertälje vill man lyssna på seniorernas minnen

Foto: stock.xchng

Sommar i P1 har fått lokal konkurrens. I Södertälje har kommunen iscensatt en alldeles egen variant, Sommarseniorerna.

 

I ett radioprogram varje lördag med start midsommardagen släpper man fram ett antal personer från olika äldreboenden i staden som får berätta minnen från förr. På Södertälje kommuns hemsida finns information om när och var man kan komma åt programmen.

 

Varje avsnitt består av ett collage av berättelser och musik som samlats in via äldreomsorgen i Södertälje kommun. Det är som radio fast på nätet, om man kan säga så.

 

I första avsnittet får man höra ett par icke namngivna kvinnor.

 

Den första berättar om sin mammas hemgjorda saft och kakor i syrénbersåns trädgårdsmöbel på midsommarafton.

– På kvällen rodde man ut på sjön i vita roddbåtar med en farbror som spelade dragspel. Sedan var det söndagsskolfest med dans runt majstången. Man längtar till det där…

 

En annan kvinna berättar: -Ja, det var riktigt roligt på den tiden man klädde sig lite snyggt. Man åkte upp till Stockholm och Bal Palais. Vi hade en orkesterledare som sa till pojkarna: Nu sätter vi på en riktigt snabb skiva så får vi se flickorna dansa…

 

– Jag skulle ha så vackra ögon som möjligt och fick hjälp av en dam att sätta fast ett par riktigt fina ögonfransar. Jag var så stilig och fin. På kvällen träffade jag en man från Göteborg.

 

– När dansen var slut åkte vi ner till Södertälje, och promenerade ut till havsbadet. Där fanns det en cafeteria, där han spelade och jag satt med mina ögonfransar vid ett bord. Det glömmer jag aldrig…

 

Vilka rara minnen! Synd bara att man inte får veta namnen på vem det är som pratar. Inte heller får man veta ålder, men det gör kanske inte lika mycket. Man får själv fantisera om det handlar om 20-, 30- eller 40-tal.

 

Men det är ändå en sympatisk satsning att låta äldre personer minnas stort som smått. Tänk om Sveriges radios P1 skulle göra något liknande: Det finns hur många äldre som helst som inget hellre vill än att förmedla något av allt de upplevt under sina liv.

 

Det behöver inte ens vara sommar för att genomföra idén. När det är vinter och kallt vill man ännu mer sitta tätt intill radion och lyssna på människor som har något att berätta. Varför inte på helt vanligt folks upplevelser från flydda tider?

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren